cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Wintertenen - cartoon

Inhoud 22
1996.

Het zuidpoolgebied (Antarctica - Tegenover het noorden - ) ligt binnen de zuidpoolcirkel, die rond de aardrijkskundige zuidpool gesitueerd is op de landkaarten.----- Het gebied is geen onderdeel van een staat. Er zijn internationale verdragen afgesloten omtrent de status van het gebied. En als die verdragen ooit aflopen....? Wat dan?

----- De laagste temperatuur ooit geconstateerd, is −93 °C op 10-08-2010. De warmste temperatuur die men waargenomen heeft is −12,3 °C. -Volgens bepaalde gevens (?)------ 90% van het bevroren water (ijs) bevindt zich op Antarctica.----- Voor pinguïns breekt pas een barre tijd uit als de zon niet meer boven de horizon uitkomt.----- In deze donkere tijd van het jaar is het pas ECHT koud.-----

Maar de keizerpinguïn broedt in tegenstelling tot andere pinguïnsoorten tóch tijdens de strenge Poolwinter.

----- De dieren moeten hierbij temperaturen van veel graden onder nul doorstaan. Soms wel tot -60 °C. .----- Op de tv laat men weleens documentaires over deze broedende vogels zien.

----- De net bij de start volgevreten mannetjes hebben het uit te broeden ei op hun voeten tussen een huidplooi liggen, los van de ijsbodem.

----- Na het leggen van het ei in de late poolherfst vertrekken de vrouwtjes naar zee om na twee maanden volgevreten terug te keren en de zorg voor het pas geboren kuiken over te nemen.

----- Dán pas kunnen de dan uitgehongerde mannetjes naar zee om eten te zoeken.

----- 07.12.19

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud