cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

vliegpioniers-luchtvaart-cartoon

Inhoud 23
2124.

Wilbur Wright (1867 – 1912) en Orville Wright (1871 – 1948) zijn twee ondernemende figuren (pioniers) uit de luchtvaarthistorie.------- In december 1903 steeg het eerste vliegtuig op. Orville bestuurde het. Het vliegtuig was 12 seconden van de grond. Het eerste vliegtuig dat op eigen motorvermogen de lucht was ingegaan.

------- In de tijd voor het motorvliegtuig hadden ze een zweefvliegtuig met dubbele vleugels gebouwd. Met zweefvliegtuigen experimenteerden ze verder voordat ze iets met een motor probeerden..


------- De eerste vliegtuigen hadden allerlei vormen. Sommige hadden het hoogteroer aan de voorkant. De propellor zat ook weleens aan de achterkant.


------- De gebroerders Wright maakten aan de neus een horizontaal hoogteroer. Achter bevestigden ze een richtingroer. Hiermee stuurden ze.

------- Alles werd met draden op spanning gehouden. De piloot moest aan de draden trekken om de vleugels te verbuigen, meer zals vogels dat doen. Zo konden ze het vliegtuig naar links of rechts weg laten zakken.

------- Het vliegtuig kreeg een motor (12 pk). Via fietskettingen werd de propeller aangedreven..


------- Iedere vliegtuigbouwer bedacht een geheel eigen uitvoering en zo kwamen er allerlei modellen tot stand, met ieder zijn eigen technieken en eigenaardigheden.

------- Er gebeurden ook ongelukken en soms verongelukte iemand dodelijk.

------- De vliegtuigontwikkelingen gingen snel.

------- De Fransman Louis BlΓ©riot vloog in 1909 in 40 minuten tijd over het kanaal van Frankrijk naar Engeland.

------- Enkele jaren later werden er luchtgevechten uitgevoerd en bommen gegooid in de eerste Wereldoorlog (1914-1918) - (helaas).

------- 21.10.20

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud