cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Verslaving | cartoon

Inhoud 20
1875.

Een onderzoeksprogramma op de Franse tv (France 2) in februari: Oxycontin is een sterke pijnstiller. De werkende stof erin heet oxycodon. (een opiaat)
----- De stof is te gebruiken bij hevige pijn; dus na operaties, bij verwondingen, kanker, zenuwpijn en bij palliatieve zorg (laatste levensfase).

----- Tabletten, capsules en drank hebben binnen 1 uur effect. Injecties hebben sneller resultaat.

-----

Het gevaar tot verslaving is sterk aanwezig..
----- In Amerika zijn veel mensen verslaafd geraakt bij het gebruik op doktervoorschrift.. Er is een opioรฏden-epidemie.
----- Purdue Pharmaceuticals, de fabrikant van OxyContin, wist dat dit gevaar erin zat. Ze bleven het echter bij de geringste pijnen aanprijzen (rugpijn etc.)


----- Het is voor de rechter gekomen. De eigenaren van het bedrijf dreigden zelfs in de gevangenis te komen. Ze kregen in 2007 een boete van 600 miljoen dollar. Ze hebben het medicijn in de USA veranderd.(een andere drug erin).-----

Toen de markt in de USA voor Purdue Pharma ingestort was, gingen ze in Europa verder onder de naam Mundipharma----- Hier gaan ze door met de verkoop van pijnstillers met oxycodon erin..
----- In Amerika hebben ze er goed aan verdiend. Dit willen ze in Europa wellicht (binnen de eerlijke reclameregels en adviezen?) herhalen.

----- Het is uitkijken geblazen voor patiรซnten en artsen; niet te veel en niet te lang voor iets wat misschien ook anders kan.

----- Opmerking 27.08.19: Johnson & Johnson is een andere geneesmiddelenfabrikant die anno 2019 door de Amerikaanse justitie vanwege pijnstillers (oxycodon) op de korrel genomen wordt.

----- Opmerking 16.09.19: Purdue Pharma USA vraagt het faillissement aan vanwege miljardenclaims: 2.600 rechtszaken - Het bedrijf wil reorganiseren en schikken in de rechtzaken.

Zie ook c-2234-Oxycodon

----- 13.03.19

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud