cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Misdaad | cartoon

Inhoud 23
2160.

Bij een misdaad breekt men de wet in strafrechtelijke zin. . .----- Men pleegt een strafbaar feit of een delict.----- Misdaden en wandaden vallen in de Nederlandse wet onder noemer 'misdrijven'.
----- Diefstallen, brandstichting, moord, doodslag, mishandeling, geweld, fraude etc. zijn bijv. misdrijven.

----- Als iemand door toedoen van een ander om het leven komt, kan dit onder verschillende omstandigheden en door allerlei oorzaken gebeurd zijn; voor ieder geval geldt een aparte strafmaat.

----- Bij 'opzettelijk' kan er sprake van doodslag zijn. Het gebeurde moedwillig, maar het was bijv. niet van tevoren gepland. Ook de gemoedstoestand en andere omstandigheden kunnen meetellen (de toerekeningsvatbaarheid). Er bestaan in het strafrecht zelfs meerdere vormen van doodslag.

----- Als iemand 'opzettelijk en met voorbedachten rade' door een ander om het leven gebracht wordt, is er sprake van moord. Het is bijvoorbeeld van tevoren zorgvuldig gepland.

----- Ook bestaat er 'dood door schuld'. Bij grove, misschien wel bewuste nalatigheid kan dit bijvoorbeeld onder het begrip 'misdrijf' vallen.....

----- Al deze (en andere) aspecten maken van een rechtszaak een genuanceerde bezigheid voor alle betrokkenen..

----- Helaas worden niet alle misdrijven opgelost, zelfs in een rechtsstaat niet....

----- Naast het strafrecht bestaat het burgerlijk recht of civiel recht. In een civielrechtelijke zaak gaat het tussen twee burgers, tussen twee bedrijven รณf tussen รฉรฉn burger en รฉรฉn onderneming (winkel, fabriek, instelling etc..)

----- Het burgerlijk recht geldt niet voor de overheid. (.!!.!?...)

----- Het bestuursrecht regelt zaken tussen de overheid en burgers en/of bedrijven. De bestuursrechtsregels gelden alwรฉรฉr niet voor รกlle onderdelen van de overheid..... (?)

----- 02.01.21

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud