cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Meteoriet | dinosauriërs dino's dinosaurussen

Inhoud 22
2043.

Vijfenzestig miljoen (65.000.000) jaar geleden sloeg op het schiereiland Yucatán in Mexico een reusachtige meteoriet met een doorsnee van 10 tot 13 km in.

-----

Hierdoor stierven de dinosauriërs uit.

----- De 180 km grote Chicxulub-kraterstructuren zijn nu nog in de aardbodem te herkennen..

----- De aardbodem bij Chicxulub op Yucatán bevatte 60 procent anhydriet: een mengsel van kalk, zuurstof en zwavel.----- De zwavel verdampte, verspreidde zich en kwam massaal als sulfaatrijke deeltjes in de atmosfeer terecht.----- Deze deeltjes hielden het zonlicht tegen.

----- Hierdoor kwam in het eerste decennium (10 jaar) na de meteorietinslag de plantengroei in het gedrang.

----- De afkoeling zal schade veroorzaakt hebben, maar het gebrek aan zonlicht zal nog ernstigere schade veroorzaakt hebben; vooral door een gebrek aan fotosynthese en de bladgroenvorming..

----- De dino's, zelfs de dieren die als poolstreekbewoners tegen de kou konden, hadden niks meer te vreten.... En uiteindelijk was er ook niks meer voor de vleeseters, die flink gejaagd zullen hebben op het resterende vlees.

----- Er groeiden, volgens bepaalde geleerden, meteen na de inslag alleen nog maar schimmels in grote delen van de wereld.

----- De eerste kleine zoogdieren die er toen waren en een ondergeschikt bestaan voerden, bleven vaak in leven, namen de plaatsen van de dino's in en konden zich verder ontwikkelen.

----- Volgens bepaalde meningen bleven kleine vliegende dino-achtigen ook in leven omdat ze, doordat ze zich door de lucht verplaatsten, beter naar het resterende voedsel konden zoeken. Hieruit zouden de vogels ontstaan zijn....

----- 07.03.20

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud