cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken

spotpen.nl :

spotpen.nl doorzoeken op spotprenten - cartoons - karikaturen - illustraties

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Kandinsky schilder | cartoon abstracte kunst symbolisme

Inhoud 20
1823.

Kunstverwarring: abstract - figuratief.----- Wassily Kandinsky (Rusland, 16.12.1866 –Frankrijk, 13.12.1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus.

In het begin kon men hem bij het expressionisme onderbrengen, ook wel bij het symbolisme: schilderen was niet alleen waarnemen, maar er moest ook betekenis en gevoel in liggen. 't Abstract expressionisme ontstond.

----- Hij had veel invloed op de abstracte kunst aan het begin van de 20e eeuw. Kandinsky gaf er toen een wijsgerige of filosofische ondergrond oftewel betekenis aan. ----- ----- De werkelijkheid? Een abstract kunstenaar geeft de dingen zoals je ze ziet als je rondkijkt, de werkelijkheid niet weer. De abstracte schilder werkt in vormen, lijnen, vlakken, verfstructuren, verf-richtingen, tinten en kleuren. Je moet als toeschouwer iets 'voor jezelf herkenbaars' zoeken in het abstracte... ----- Met materialen probeert hij zijn emoties uit te drukken (abstract expressionisme). ----- Dat is het tegenovergestelde van wat de figuratieve kunstenaar doet; die wil een realistisch beeld scheppen. Hierin kan ook gevoel en betekenis (expressie) gelegd worden, maar dan gaat het al iets afwijken van de werkelijkheid.... ----- ----- Bericht: Een schilderij van Kandinsky dat door erfgenamen van een vroegere, overleden eigenaar als vroegere nazi-roofkunst opgeëist werd, kan volgens de rechtbank in het museum blijven. 02.11.18

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-berichten sturen
RRS-feed-logo
Terug naar de inhoud