cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Kandinsky schilder | cartoon abstracte kunst symbolisme

Inhoud 20
1823.

Kunstverwarring:
Abstract | Realisme.

----- Wassily Kandinsky (Rusland, 16.12.1866 โ€“Frankrijk, 13.12.1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus.----- In het begin kon men hem bij het expressionisme onderbrengen, ook wel bij het symbolisme: schilderen was niet alleen waarnemen, maar er moest ook betekenis en gevoel in liggen.

't Abstract expressionisme ontstond. Kandinsky had veel invloed op de abstracte kunst aan het begin van de 20e eeuw.

----- Kandinsky gaf er toen een wijsgerige of filosofische ondergrond oftewel betekenis aan.

----- De werkelijkheid? Een abstract kunstenaar geeft de dingen zoals je ze ziet als je rondkijkt, de werkelijkheid, niet weer.

----- De abstracte schilder werkt in vormen, lijnen, vlakken, verfstructuren, verf-richtingen, tinten en kleuren. Je moet als toeschouwer iets 'voor jezelf herkenbaars' zoeken in het abstracte... Met materialen probeert hij zijn emoties uit te drukken (abstract expressionisme).

----- Dat is het tegenovergestelde van wat de figuratieve kunstenaar doet; die wil een realistisch beeld scheppen. Hierin kan ook gevoel en betekenis (expressie) gelegd worden, maar dan gaat het al iets afwijken van de werkelijkheid....

----- Bericht: Een schilderij van Kandinsky dat door erfgenamen van een vroegere, overleden eigenaar als vroegere nazi-roofkunst opgeรซist werd, kan volgens de rechtbank in het museum blijven.

----- 02.11.18

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud