cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Jule Deelder | cartoon

Inhoud 22
2044.

Een taalkundig stijlfiguur van Jules Deelder: Een soort drieslag met een climax erin (... of is het een anti-climax?).-----

De in december 2019 uitgerotterdamde beroeps-Rotterdammer Jules Deelder was een voordrachtskunstenaar, dichter en schrijver, die graag aan de drugs en alcohol zat.----- Na de HBS zat Deelder enige jaren op een opleiding voor de mo-akte Nederlands. Toen hij elf jaar oud was, schreef hij zijn eerste gedicht: 'Hoort, men werpt een atoombom'. In 1962 publiceerde het Algemeen Handelsblad zijn gedicht 'Straat'.

----- Deelder was een fanatiek supporter van de Rotterdamse voetbalclub Sparta.

-----

Deelder werd de nachtburgemeester van Rotterdam genoemd.----- Hij werd door de mensen aangeduid als de nachtburgemeester omdat ze hem 's nachts vaak op straat en in het uitgaansleven aantroffen en later ook vanwege de toonaangevende en stimulerende rol die hij speelde in de ontwikkeling van het nachtleven, het uitgaansleven.

----- In enkele steden werd de 'functie' meer min of meer officieel gemaakt. Het blijft echter een aanduiding met een knipoog.

----- Deze 'burgemeesters' zetten zich vaak in voor het uitgaansleven, het sociale leven, organiseren debatten of bemoeien zich met het beleid in een stad. Vaak hebben ze een website.

----- Dochter Ari Deelder schrijft een biografie over de in december 2019 overleden Jules Deelder.

----- 08.03.20

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud