cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Jan Pietszoon Coen - cartoon

Inhoud 22
2067.

'Bekeren'.... en een lijfspreuk: Wanhoop niet. Ontzie uw vijanden niet, want God is met ons.-----

Het standbeeld van het VOC-kopstuk, dat onthuld werd op 30 mei 1893 in HOORN, is al meer dan 120 jaar een twistpunt. Het is vaker bekladderd.
Ook is het ooit omver-gestoten tijdens gemeentewerkzaamheden. Maar ... het beeld is tot nu toe, letterlijk gezien, standvastig gebleven.

-----

Al voor de onthulling van het standbeeld in zijn geboortestad was er al forse kritiek..


In het tijdschrift 'Recht voor Allen' (socialistisch) stond een tijdje vóór de onthulling al een een paginavullend verhaal over de bloeddorstige roof- en moordpartijen onder het rood-wit-blauw van de Vereenigde Oostindische Compagnie (de eerste multinational).

----- De Indische bevolking had veel leed te verduren onder het bewind van de VOC.

----- De Molukse gemeenschap ziet de heldenverering van Coen, in de vorm van een protserig standbeeld, met afkeer aan, want tijdens een strafexpeditie op de Molukse Banda-eilanden werden, onder leiding van deze man, duizenden mensen vermoord; van de 15.000 bewoners resteerden er slechts 600.

----- Nieuwe mensen kwamen vanuit andere gebieden....
De Banda-eilanden zijn tijdenlang het enige gebied ter wereld geweest waar nootmuskaat en foelie geteeld werd.

----- Na het buitensporige geweld op deze eilanden, werd Jan Pieterszoon Coen door de Heren Zeventien naar de Nederlanden teruggeroepen.
----- Ze gaven aan dat hij zijn gewelddadig optreden moest matigen.. MAAR .... omdat hij het nootmuskaat-monopolie veilig had gesteld, gaven ze hem een tweede termijn als gouverneur-generaal.

----- De gemeente Hoorn heeft in het verleden een tekstbordje met uitleg over de daden van de man bij het beeld geplaatst.
----- Dit is voor veel mensen niet genoeg.... Zo'n beeld bepaalt tóch mede het stadsbeeld op zo'n plein ....

----- Misschien kan men de omstreden standbeelden wel vervangen door kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. (Wellicht nieuwe herrie. Oorzaak: smaakverschillen omtrent kunst.)

----- 20.06.20

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud