cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken

spotpen.nl :

spotpen.nl doorzoeken op spotprenten - cartoons - karikaturen - illustraties

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Tekeninfo-32

Infogroep

Tekeninfo - (1528-1589) - Info-32

Klik op de koppelingen

< Inhoud-1589
Gelezen bij nu.nl d.d. 08-06-17
Christina Curry denkt dat moeder 'alleen maar beter wordt' na gelekte video's.
Christina Curry denkt dat haar moeder Patricia Paay uiteindelijk alleen maar beter wordt van de gelekte seksvideo's. Haar moeder heeft gezegd jonge mensen die hetzelfde is overkomen te willen helpen en vindt dat de verspreiders gepakt moeten worden.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1588
Gelezen bij nu.nl d.d. 03.06.17
Driehonderd Mondriaans bij elkaar voor expositie in Den Haag
De meest veelomvattende tentoonstelling van Piet Mondriaan ooit, zo omschrijft Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag de zaterdag geopende expositie. Maar liefst een kwart van al het werk van de kunstenaar, ongeveer driehonderd werken, is tot en met eind september te zien..
--- Lees meer bij nu.nl
-------------
Mondriaan wilde op den duur alleen maar rechte lijnen zien (hoeken van 90 graden). Bijna altijd horizontale en verticale lijnen.  Hij verschilde van mening hierover met de schilder van der Leck. Ook over het niet of wel bijmengen van de kleuren had men meningsverschillen.
Schuine lijnen? Lees het bij nrc.nl
< Inhoud-1587
Gelezen bij nu.nl d.d. 01-06-17
VS trekt zich definitief terug uit klimaatakkoord Parijs
De Verenigde Staten trekken zich definitief terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump donderdag bekendgemaakt.
"Ik heb de plicht om de VS en haar burgers te beschermen", aldus Trump. "Het akkoord benadeelt de VS terwijl andere landen profiteren.".
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1586
Gelezen bij Limburger.nl d.d. 17.05.17
Gouverneur Theo Bovens geëmotioneerd door herbenoeming
Theo Bovens mag van Provinciale Staten nog eens zes jaar aanblijven als gouverneur van Limburg.
Geëmotioneerd
De commissaris van de Koning reageerde in een toespraak na afloop zichtbaar geëmotioneerd. "Ik beschouw het als een cadeau. Ik ben meer van deze baan en van Limburg gaan houden dan ik zes jaar geleden voor mogelijk hield. Het is een eer om deze schat verder te mogen bewaren en uit te bouwen."
De CDA'er trad op 1 oktober 2011 aan als gouverneur. Eerder was hij wethouder in Maastricht en voorzitter van de Open Universiteit. De ministerraad neemt over enkele weken een officieel besluit over de herbenoeming.
Hij is vrijdagmiddag voorgedragen.
Lees meer bij DeLimburger.nl
< Inhoud-1585
Radio NPO 1  d.d. -29.05.17
Terloopse opmerking over Zuma in een kort praatje.
Hij zou een huis in het buitenland gekocht hebben.. (???).
Gelezen bij  telegraaf.nl d.d.01.05.17
President Zuma uitgejoeld op 1 mei-meeting.
De Zuid-Afrikaanse vakbond Cosatu heeft maandag toespraken van president Jacob Zuma en anderen op een 1 mei-bijeenkomst in Bloemfontein afgelast. Daartoe werd besloten toen het publiek zich begon te roeren en sommigen luidkeels hun afkeuring van Zuma lieten blijken.
In een rechtstreekse televisie-uitzending was te zien hoe Zuma en zijn gevolg het podium ijlings verlieten en in hun auto's stapten.
Lees meer bij telegraaf.nl
De Gupta-familie is een Indiase zakenfamilie waarvan  de  de broers  Ajay, Atul, Rajesh "Tony" Gupta en Atul Gupta's neef Varun Gupta de meest opvallende leden zijn. Ze zijn  controversieel door hun nauwe relatie met de  Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Ze schijnen véél invloed op de regering én op Zuid-Afrika te hebben. Ze hebben onder Zuma veel bezittingen in Zuid-Afrika verworven. In 2016 gingen ze al een keer ijlings terug naar India toen het in Zuid-Afrika kritiek werd...
-------
Van beursbox.nl 29-04-17 - Tom Lassing
Zo hebben de top 4 banken in Zuid Afrika ongeveer 14 bankrekeningen van de Gupta-familie geblokkeerd. De redenatie van de banken is dat de legaliteit van die bedrijven en hun handelen betwijfeld mag worden.
De Gupta-familie heeft daarop de Minister van Financiën gesommeerd om in te grijpen. Die deed niks omdat hij niet daarover ging. Daarop heeft de Gupta-familie de minister aangeklaagd.
-------
Zuma kiest een standpunt dat de Gupta’s steunt. Zuma is volkomen corrupt en de Gupta’s maken daar maximaal gebruik van.
Er komt een hoorzitting voor de rechtbank.. --- Intussen ontslaat Zuma lastige ministers......
< Inhoud-1584
Gelezen bij  nu.nl d.d. 21.05.17
Erdogan weer verkozen tot chef Turkse AK-partij.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag zoals verwacht zijn macht uitgebreid. Hij werd tijdens het congres van zijn AK-partij in Ankara herkozen tot partijleider.
Erdogan moest zijn functie als voorzitter in 2014 neerleggen toen hij werd gekozen tot president.
In de grondwet op dat moment stond dat een president niet aan een partij verbonden mocht zijn. (Via het referendum over de grondwet dat hij hield, mag het nu weer wel).
---- Het is een bundeling van allerlei machtsfuncties in één persoon.------
Lees meer bij nu.nl
< Terug
< Inhoud-1583
Gelezen bij  nu.nl d.d. 24.05.17
Lichaam dode flamingo blijft op een poot staan door perfecte balans.
Flamingo's sparen energie als ze op één poot staan, zo blijkt uit een nieuwe studie. Zelfs het lichaam van een dode flamingo blijft rechtop staan als het op één poot rust.  
Het kost de roze vogels geen enkele vorm van spierkracht om te balanceren op één poot, melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
Tot hun verbazing bleken de lichamen van overleden flamingo's zonder enige ondersteuning op één poot te kunnen rusten, maar niet op twee poten. Dat bewijst dat er geen spierkracht nodig is voor de typische flamingo-houding.
Lees meer bij nu.nl
< Terug
< Inhoud-1582
Gelezen bij  nu.nl d.d. 15.05.17
Politiesysteem gaat misdaad voorspellen.
De politie gaat grote hoeveelheden informatie gebruiken om actiever in te spelen op criminaliteit en het voorkomen daarvan. Zo kunnen agenten en middelen effectiever worden ingezet.
Daarbij worden externe gegevens, bijvoorbeeld over wijken en inwoners, aangevuld met informatie en kennis van de politie zelf over misdrijven en lokale situaties. Zo wordt onder meer informatie van het CBS en internet politieinformatie gebruikt. --- Hiermee wil men een voorspelling doen over de te verwachten misdaden --- .
Op basis van de gegevens kan de politie zijn inzet in die buurten beter plannen, en bijvoorbeeld surveilleren of controleren wanneer dat het meest doeltreffend is.
Lees meer bij nu.nl
--- De angst voor de toekomst is in een bepaald hersengebied gelokaliseerd ---
Lees hierover bij nu.nl
< Terug
< Inhoud-1581
Gelezen bij  nu.nl d.d. 21.05.17
Toscaanse archieven onthullen identiteit moeder Leonardo da Vinci.
Onderzoek van voorheen onbeschouwde Toscaanse archieven heeft nieuw bewijs opgeleverd over de identiteit van de moeder van de 15e-eeuwse Italiaanse wetenschapper en kunstenaar Leonardo Da Vinci en die van zijn beroemdste muze, Mona Lisa..
Uit de documenten blijkt dat Caterina Di Meo Lippi een arme wees was, die samen met haar grootmoeder een bouwvallige boerderij zo'n anderhalve kilometer buiten het Toscaanse stadje Vinci bewoonde. Nadat haar grootmoeder ergens voor 1451 stierf, bleven Di Meo Lippi en haar jonge stiefbroer Papo alleen achter in armoede.
Op 15-jarige leeftijd werd zij verleid door de 25-jarige advocaat Ser Piero Da Vinci, die in Florence werkte.
Leonardo groeide op in het nabijgelegen huis van zijn grootvader, Antonio da Vinci. Dat was in die dagen niet ongebruikelijk. Op een belastingaangifte door Antonio uit 1457 staat Leonardo vermeld als de buitenechtelijke zoon van Di Meo Lippi en de zoon van Antonio, Ser Piero.  Zijn moeder kreeg geld en trouwde met een  boer (eigen sociale milieu).
Lees alles bij nu.nl
< Terug
< Inhoud-1580
Gelezen bij  nu.nl d.d. 18.05.17
'Risico obesitas neemt 15 procent af door vervangen glas frisdrank door water'
Het vervangen van een glas frisdrank door een glas water op een dag kan het risico op obesitas met 15 procent verminderen.
Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Navarra, die de resultaten van hun onderzoek onder 16.000 deelnemers bekendmaakten tijdens een congres over obesitas in Porto.
Het vervangen van een glas bier door een glas water kan het risico op obesitas zelfs met 20 procent verminderen.
Lees meer bij nu.nl
< Terug
< Inhoud-1579
Gelezen bij  nu.nl d.d. 18.05.17
'Campagneteam Trump had minstens 18 geheime contacten met Russen'
Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump had minstens achttien geheime momenten waarop contact werd gelegd met Russische autoriteiten, in de aanloop naar de presidenstverkiezingen in november 2016.
Lees meer bij nu.nl
Trump heeft bovendien geheimen, die aan hem toevertrouwd waren door  Israël, gedeeld met de Russissche minister van Buitenlandse Zaken.
< Terug
< Inhoud-1578
Gelezen bij  nu.nl d.d. 08.05.17
Filosoof Descartes had opvallende bobbel in hersenen.
Franse wetenschappers hebben de hersenen van de beroemde filosoof René Descartes gereconstrueerd. De filosoof, die bekend is van de uitspraak 'ik denk, dus ik ben' , had een opvallende uitstulping in zijn voorhersenen.
De wetenschappers maakten de replica van Descartes' brein door zijn schedel te bestuderen. De hersenen van de filosoof zijn al vergaan, maar het brein heeft een duidelijke afdruk achtergelaten in de schedelpan van de Fransman.
Uit deze studie blijkt dat de prefrontale cortex van de filosoof een ongebruikelijke uitstulping had.
Een bobbel op die plek in het brein wijst mogelijk op een sterk ontwikkeld taalvermogen volgens sommige onderzoekers. Anderen: 'De vorm van de hersenen duidt nergens op...'
Lees meer bij nu.nl
---------------------------------------------
Descartes was vooral een wiskundige: De x , y,  =, etc  (en wiskundige rekenformules daarmee)  zijn door hem in de wiskunde ingevoerd. (x-as en y-as bijv.)
Kijk naar een tv-video over DESCARTES op youtube.com
---------------------------------------------
- Wiskunde ( mathematica ) is een formele wetenschap die o.a. getallen, patronen en structuren bestudeert. De wiskunde komt voort uit het rekenen en de meetkunde, maar omvat veel meer dan dat.
- Algebra houdt zich, als onderdeel van de wiskunde, bezig met het aanduiden van grootheden door letters en tekens (bijv. a=10 - 0f als a=30 dan ..?) Getallen worden voorgesteld door letters. Allerlei regels zeggen hoe je met die letters moet rekenen.
- Logica of redeneerkunst is de wetenschap die zich bezighoudt met de formele regels van het redeneren. De logica wordt door de filosofie bestudeerd, maar zij hoort ook tot de wiskunde.
- In de wiskunde (algebra)  en in de informatica (computers etc.) is er  booleaanse algebra ; een algebraïsche structuur met  logische operatoren. Bijv.  IF(als) AND(en), OR(of) en NOT(niet).  Bij het programmeren bijv.  IF (als) iets zó is, doe THEN (dan) dát.
In spreadsheet-apps (rekenbladen) zoals Microsoft Excel komen ze op computers voor als je bijv. data wil sorteren, verdelen of uitsplitsen in  lijsten, hoeveelheden etc..
< Terug
< Inhoud-1577
Gelezen bij  nu.nl d.d. 06.05.17
Wilfred Genee opent expositie Toon van Driel in Hilversum.
Wilfred Genee opende zaterdag in Hilversum de expositie van de bekende striptekenaar Toon van Driel. De tentoonstelling toont een collectie van FC Knudde en Stamgasten op doek. .
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1576
Gelezen bij  nu.nl d.d. 06.05.17
Columniste Ebru Umar krijgt Pim Fortuyn Prijs.
Columniste Ebru Umar heeft de Pim Fortuyn Prijs gekregen. Ze kreeg de prijs zaterdag in Rotterdam uit handen van Rita Verdonk tijdens een herdenking van de in 2002 doodgeschoten politicus.  .
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1575
Gelezen bij nu.nl d.d. 03.05.17
Rechter veroordeelt twee Duitse vrouwelijke 'horrorclowns'.
De Duitse rechter heeft woensdag twee vrouwelijke horror-clowns veroordeeld wegens het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.  
Het jonge duo uit Beieren klopte en belde met nog een derde vriendin op een nacht in september aan bij verscheidene huizen in de regio Würzburg...
Sindsdien lijdt het slachtoffer aan slaapstoornissen, paniekaanvallen en prikkelbaarheid.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1574
Gelezen bij  nu.nl d.d. 04.05.17
Macron en Le Pen halen in laatste debat hard uit naar elkaar. -TV-debat-
De Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben elkaar woensdag harde verwijten gemaakt in het laatste en enige een-op-een-debat. De confrontatie tussen de twee politici ging vooral over de nationale veiligheid en de Europese Unie. ..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1573
Gelezen bij  trouw.nl d.d. 01.05.17
Obama loopt binnen - tot verdriet van zijn fans..
Hij is al maanden president-af, maar maandag was Barack Obama toch weer onderwerp van een redactioneel commentaar in de New York Times. De aanleiding: de vorstelijke bedragen die hij binnenhaalt met optredens voor bedrijven.
In september gaat hij spreken op een conferentie van investeringsbank Cantor Fitzgerald voor 400.000 dollar (367.000 euro). En vorige week liet hij zich voor hetzelfde bedrag anderhalf uur interviewen tijdens een bijeenkomst voor adverteerders van een televisiemaatschappij..
Financieel ziet het er dus zonnig uit voor Obama: hij is twee keer zo veel waard als Bill of Hillary Clinton, en die haalden in de perioden dat ze geen president, minister of presidentskandidaat waren samen honderden miljoenen dollar op. En dan hebben Michelle en hij ook al een contract op zak voor hun memoires, 65 miljoen dollar voor twee boeken.
De kranten (New York Times) hebben zo hun bedenkingen als ze zijn huidige geldzaken tegen het verleden afzetten ....
Lees meer bij trouw.nl  
< Inhoud-1572
Gelezen bij nu.nl d.d. 03.05.17
Vermiste vijf meter lange python houdt dorpje in Alaska in zijn greep.
In het plaatsje Meadow Lakes ten noorden van Anchorage in de Amerikaanse staat Alaska is onrust ontstaan om een vermiste python van ruim vijf meter lang.
Uit wanhoop is de eigenaar van de slang van deur tot deur gegaan om mensen te vragen of zij zijn ruim 45 kilogram wegende huisdier hebben gezien, maar tot op heden is de slang nog niet terecht..   
Lees meer bij nu.nl
Lees ook "Man opgegeten door python" bij  nu.nl
< Inhoud-1571
Gelezen bij nu.nl d.d. 28.04.17
'Persvrijheid in groot aantal landen flink verslechterd'-
De persvrijheid in de wereld heeft recent nog nooit zo onder druk gestaan als in 2017. Twee organisaties die zich inzetten voor persvrijheid noemen de aanvallen op de media en het in twijfel trekken van feiten door leiders zeer zorgelijk. ..   
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1570
Gelezen bij nu.nl d.d. 30.04.17
'Graspollenseizoen barst deze week los'. -- Hooikoorts --
Nu het koude weer met regelmatige nachtvorst op een einde loopt, komt het gras in Nederland massaal tot bloei. Dat kan deze week leiden tot klachten bij mensen met hooikoorts, waarschuwt Weeronline.
Volgens de meteorologische website wordt het weer vanaf vandaag warmer. De combinatie van temperaturen van 16 graden in het Waddengebied tot 21 graden in het zuiden en in de westelijke duingebieden en de regenval van vorige week leiden tot goede groeicondities voor gras en andere planten. De kans op hooikoortsklachten neemt daarmee toe...   
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1569
Gelezen bij nu.nl d.d. 30.04.17
Beroemde bergbeklimmer Ueli Steck overleden na val in Himalaya.
De beroemde Zwitserse bergbeklimmer Ueli Steck is dodelijk ten val gekomen bij een Himalaya-expeditie in Nepal. Steck is het eerste slachtoffer van dit klimseizoen..
De 40-jarige extreemsporter, die de bijnaam 'Zwitserse machine' had, zou tijdens de beklimming van de berg Nuptse, direct naast de Mount Everest, zijn uitgegleden en naar beneden zijn gevallen..   
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1568
Gelezen bij nu.nl d.d. 28.04.17
Russische politie doet inval bij kritische organisatie in Moskou.
De Russische politie heeft donderdag invallen gedaan bij de pro-democratische organisatie Open Rusland. Leider Mikhail Khodorkovsky had eerder deze week opgeroepen tot een demonstratie tegen president Poetin.
Na de aankondiging van het protest liet het Openbaar Ministerie in Moskou weten dat de activiteiten van Open Rusland "niet wenselijk" zijn. De demonstratie is "onwettig", aldus Justitie dat heeft gewaarschuwd dat deelnemers aan het protest "de behandeling krijgen die past bij onwettige activiteiten"..   
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1567
Gelezen bij nu.nl d.d. 23.04.17
Sterrenkundige en presentator Chriet Titulaer (73) overleden.
Sterrenkundige, wetenschapper en televisiepresentator Chriet Titulaer is dit weekend overleden op 73-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn familie zondagavond aan De Limburger..   
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1566
Gelezen bij nu.nl d.d. 25.04.17
Halina Reijn stopt als columniste van AD .
Halina Reijn heeft haar laatste column geschreven voor het AD.  
Dat meldt de krant dinsdag.
Waarom de actrice stopt, is niet bekend. In haar laatste column schrijft Reijn over een interview dat ze gaf aan een Britse krant. De actrice is in Londen om te repeteren voor het toneelstuk Obsession met Jude Law.   
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1565
Gelezen bij nu.nl d.d. 24.04.17
Ruzie Mel B en Stephen Belafonte over affaire met kinderoppas duurt voort
Voormalig Spice Girls-zangeres Mel B is nog altijd in een hevige ruzie verwikkeld met haar man Stephen Belafonte. Volgens Melanie Brown ging Belafonte een grens over door achter haar rug om seks te hebben met hun kinderoppas Lorraine Gilles.     
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1564
Gelezen bij nu.nl d.d. 19.04.17
Griet op de Beeck schrijft Boekenweekgeschenk 2018.
Het Boekenweekgeschenk van volgend jaar wordt geschreven door Griet op de Beeck.
De 43-jarige schrijfster debuteerde in 2013 met het boek Vele hemels boven de zevende..
De Boekenweek wordt gehouden van 10 tot en met 18 maart.        
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1563
Gelezen bij nu.nl d.d. 17.04.17
'Pesten onder volwassenen groot taboe'.             
Mensen hebben vaak de indruk dat pesten iets voor kinderen is en dat het niet onder volwassenen voorkomt. Hierdoor heerst er een groot taboe over het onderwerp, zeggen experts.
Toch heeft ruim 1,2 miljoen van de ouderen het afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk, blijkt uit onderzoek van TNO.
Zo kan pesten, zoals op de basisschool, niet alleen zorgen voor eventueel meer populariteit, maar ook voor een sterker teamverband. "Het verbindt mensen als ze samen één doelwit hebben en daarover kunnen praten."
Het 'uitkiezen' van iemand noemt psycholoog Bob van der Meer het zondebokfenomeen: mensen en dieren hebben in een groep slachtoffers en daarom wordt er gepest. "Vroeger had je dat met de heksen- en Jodenvervolging en nu heb je dat bijvoorbeeld bij homo's of mensen met een migratieachtergrond die ongewenst worden behandeld.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1562
Gelezen bij nu.nl d.d. 19.04.17
Feit of fabel: de grootste mythes over bananen.             
De banaan staat woensdag in de schijnwerpers dankzij Internationale bananendag. Jaarlijks worden er in Nederland ruim 720 miljoen bananen gegeten. Wat klopt er wel - en wat niet - over de verhalen die rondgaan over bananen?
NU.nl legde daarom een aantal stellingen voor aan Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum.
1. Als je te veel bananen eet, kan je niet meer naar het toilet: fabel
2. Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
3. Je mag maar een banaan per dag: fabel
4. Door bananen te eten, word je gelukkiger: fabel
5. Door een banaan in een fruitmand te leggen, wordt ander fruit sneller rijp: feit
6. Bananen helpen bij brandend maagzuur: fabel
7. Hoe rijper de banaan, hoe 'ongezonder' hij is: fabel
8. Een banaan kun je beter eten dan drinken: feit
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1561
Gelezen bij nu.nl d.d. 18.04.17
Bert Visscher stopt 'als de routine er in sluipt'.             
Bert Visscher is regelmatig onzeker als hij begint aan een nieuwe show. De komiek voelt druk om steeds iets nieuws te doen. "Ik zweer je: als de routine erin sluipt en ik de volle 100 procent niet meer haal, stop ik subiet."
Aan AD vertelt Visscher (56) dat hij als hij aan het schrijven een nieuwe show vaak dikwijls denkt aan zijn tijd als onderwijzer. "Visscher, ga maar weer voor de klas staan.".
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1560
Gelezen bij nu.nl d.d. 05.04.17
Eleven Madison Park in New York beste restaurant ter wereld.             
Het restaurant Eleven Madison Park in New York heeft een eerste plek bemachtigd in de The World's 50 Best Restaurants-lijst.
Vorig jaar bezette het restaurant nog een derde plaats in de ranglijst. Het restaurant Osteria Francescana in de Italiaanse stad Modena stond vorig jaar op de eerste plek in de lijst, maar is nu gezakt naar de tweede plek.
Het restaurant in New York, dat een "New Yorkse twist" geeft aan moderne, Europese gerechten, biedt volgens de jury "een perfect partnerschap tussen gastvrijheid en geweldig eten".
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1559
Gelezen bij nu.nl d.d. 14.04.17
Waarom leidt het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma tot spanningen?.             
De nucleaire spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn deze maand hoog opgelopen. De Amerikanen hebben marineschepen naar de regio gestuurd en Noord-Korea dreigt met een kernoorlog. Hoe heeft het tot deze ontwikkeling kunnen komen?
Begin dit jaar kondigt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan dat Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket heeft ontwikkeld. In de daaropvolgende maanden voert het land met verschillende raketten tests uit, internationaal levert dit Kim Jong-un veel commentaar op.
Deze maand signaleren analisten op satellietfoto's nieuwe activiteiten in Punggye-ri, een nucleair onderzoekscomplex in het noordwesten van het land, die lijken te duiden op een naderende kernwapentest. China maant de VS tot kalmte..
Lees het hele verleden van de zaak vanaf 1956  bij nu.nl
< Inhoud-1558
Gelezen bij nu.nl d.d. 07.04.17
Voetbal steeds populairder bij meisjes en vrouwen.             
Voetbal wint nog steeds flink aan populariteit onder meisjes en vrouwen. De afgelopen tien jaar is het aantal vrouwelijke leden van de voetbalbond KNVB met ruim 65.000 leden toegenomen tot zo'n 150.000.  
Dat is de grootste vrouwelijke aanwas van alle sportbonden, meldt het Mulier Instituut.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1557
Gelezen bij nu.nl d.d. 09.04.17
Topman ASML pleit voor rol Nederlandse overheid bij bescherming bedrijven.             
De overheid moet een rol spelen bij het beschermen van grote Nederlandse bedrijven bij een mogelijke buitenlandse overname. Dat zegt topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML zondag.
Randstedelijke onwetendheid ( Opmerking:  De presentatrice suggereerde besmuikt : 'Arrogantie?')
Wennink sprak ook van ''randstedelijke onwetendheid'' over de enorme rol van de regio voor de Nederlandse economie. Voor een inhaalslag moet daarbij volgens hem geld worden gestoken in onderwijs en infrastructuur en in zaken als cultuur en sport, zodat de leefomgeving aantrekkelijker wordt..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1556
Gelezen bij nu.nl d.d. 10.04.17
Tweederde van Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking.             
Ernstige koraalverbleking in opeenvolgende jaren heeft twee derde van het Great Barrier Reef beschadigd. Luchtfoto's van het beroemde koraalrif in de Koraalzee ten noordoosten van Australië wijzen dat uit.
De wetenschap wijt het fenomeen aan klimaatverandering. Door de steeds vaker voorkomende koraalverbleking in een kortere tijdspanne heeft het aangetaste koraal onvoldoende tijd om te herstellen. .
Lees meer bij nu.nl
Dubbele moraal: Met twee maten meten -  Met een overtuigend gezicht doen alsof je de natuur beschermt  én dan de industrie etc. stimuleren in hetzelfde gebied (duiksport, toerisme, olie etc.). De normen omtrent goed natuurbeheer als reclame gebruiken, maar de economie laten overheersen.. Óf als norm uitdragen dat de klimaatverandering niet door de mens komt om daarna je gang te kunnen gaan.... Een dubbele waarde door het gebied door 2 verschillende belangen (natuur, economie) te laten beoordelen of beheren.. De beslissende macht werkt weleens met een dubbele agenda (Openbare agendapunten, met daarnaast geheime doelen).
< Inhoud-1555
Gelezen bij nu.nl d.d. 05.04.17
'Maarten Luther meest verkochte Playmobil-poppetje ooit'             
Een poppetje van de Duitse kerkhervormer Maarten Luther is het meest verkochte miniatuurspeeltje van Playmobil ooit.         
Met ongeveer 750.000 verkochte exemplaren heeft Luther het record van het Darth Vader-poppetje verbroken, meldt de Süddeutsche Zeitung. .
Het plastic poppetje is een populair geschenk onder protestanten in Duitsland. Ook de viering van het Lutherjaar dit jaar helpt de verkoop. Het begin van de reformatie is dit jaar vijfhonderd jaar geleden..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1554
Gelezen bij nu.nl d.d. 03.04.17
Hans Mulder per direct weg bij Eldense vanwege vermeende matchfixing.
Hans Mulder is per direct vertrokken bij het Spaanse CD Eldense. Die club leed zaterdag een 12-0 nederlaag tegen Barcelona B. Er is mogelijk sprake van matchfixing..
"Ik ben per direct gestopt, omdat ik hier helemaal niets mee te maken wil hebben", zegt de oud-speler van onder meer RKC Waalwijk en Willem II maandag tegen FOX Sports.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1553
Gelezen bij  wikihow (op 3 april 2017)
Dingen kwijt.
3 Methoden: Nadenken over het verlies. Het voorwerp zoeken. Het verliezen van je spullen voorkomen.
Je spullen verliezen kan voor een hoop frustratie, ongemak of zelfs  wanhoop zorgen. Of je nu je pinpas of de halsketting van je oma hebt  verloren, er bestaan wat trucjes die je kunnen helpen om het verloren  voorwerp snel en gemakkelijk op te sporen.
Lees meer bij wikihow.com
De stressbal is bedoeld om in te knijpen en mee te spelen, waardoor de stress afneemt.
< Inhoud-1552
Gelezen bij  nu.nl d.d. 01.04.2017
'Hype van gekke ijssmaken is voorbij' .
Het kwik stijgt en drukte bij de ijssalons neemt toe. Smurfenijs en andere bizarre smaken zullen steeds vaker plaatsmaken voor "gezonder" ijs met vers fruit en pure ingrediënten, vertellen deskundigen aan NU.nl.
"IJs was eerst wat gekker, met stukjes koek of noot erin, en saus erdoor", zegt Romana De Lorenzo van ijskiosk Venezia in Utrecht. "Daar zie je nu een verzadiging in, hoewel ik wel geloof dat er altijd een grote markt voor zal zijn. Het ijs van nu is gezonder, maar dat betekent niet dat het minder lekker is. Het moet wel een traktatie blijven.".
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1551
Gelezen bij  nu.nl d.d. 01.04.2017
Modefotograaf Mario Testino vindt Doutzen Kroes 'perfect in alles'.
Modefotograaf Mario Testino, die Doutzen Kroes onlangs fotografeerde voor het jubileumnummer van de Nederlandse Vogue, vindt het model "perfect gelukt".
"Ik zat naast Doutzen Kroes en en dacht: ongelooflijk, hoe ze gemaakt is", vertelt de modefotograaf in Volkskrant Magazine.
Kroes stond samen met model Lara Stone naakt op de cover van Vogue..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1550
Gelezen bij  nu.nl d.d. 31.03.2017
Astronaute breekt record ruimtewandelingen.
Astronaute Peggy Whitson heeft donderdag een ruimterecord gebroken. Ze voerde, als eerste vrouw ooit, voor de achtste keer een ruimtewandeling uit. Whitson ging ruim zeven uur lang het ruimtestation ISS uit om wat onderhoud uit te voeren.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1549
Gelezen bij  nu.nl d.d. 30.03.2017
Donderdag eerste officiële warme dag van 2017.
Het is donderdag de eerste officiële warme dag van 2017. Bij het weerstation in De Bilt werd om 13.20 uur een temperatuur van 20 graden gemeten. Bij 20 graden of meer is het officieel een warme dag.
In Eindhoven is zelfs een temperatuur van 23,2 graden gemeten, aldus Weeronline en Weerplaza.
Normaal gesproken vindt de eerste officiële warme dag van het jaar in De Bilt pas vanaf half april plaats.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1548
Gelezen bij  nu.nl d.d. 30.03.2017
Kindertekeningen 'slechter van kwaliteit' dan twintig jaar geleden.
Hedendaagse beeldcultuur
Kunsteducatieadviseur Diederik Schönau noemt het een "interessante hypothese" dat de kwaliteit van de tekeningen wellicht wordt beïnvloed door de hedendaagse beeldcultuur.
De Inspectie vraagt zich wel af of de criteria die twintig jaar geleden werden gebruikt voor het beoordelen van de tekeningen ook in deze tijd nog van toepassing zijn. Zij denken dat de tekeningen inderdaad een weergave zijn van maatschappelijke ontwikkelingen als digitalisering.
Schoolvakken
Schönau is van mening dat de invloed hiervan op andere schoolvakken, zoals wiskunde, ook onderzocht moet worden. "Als maatschappelijke oorzaken ten grondslag liggen aan de verslechterde kwaliteit van de tekeningen, dan kun je dat niet aan het beeldend onderwijs wijten."
De Inspectie zegt dat de kwaliteit van het beeldend onderwijs wel degelijk achteruit is gegaan, gezien er minder vakdocenten worden ingezet. Ook op de pabo is er minder aandacht voor..
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1547
Gelezen bij  parool.nl d.d. 21.03.2017
Erben Wennemars leest Van Gogh-dief Okkie de les.
Dinsdagavond vertelde Octave 'Okkie' Durham zonder spijt en met een vleugje trots over de roof van twee Van Goghschilderijen in 2002.
Hij heeft zijn straf uitgezeten, en wil zijn leven nu beteren. En dat gaat hem goed af. Hij heeft al fans, waaronder een 11-jarig meisje, vertelt hij.
Tafelgast Erben Wennemars lijkt er niet veel van te geloven. Bij het uitblijven van echt kritische vragen uit de hoek van tafelheer Matthijs van Nieuwkerk, was het de oud-schaatser die zich ontpopte als de enige journalist aan tafel.
Lees meer bij parool.nl
Enkele historische  feiten over het flirten van de bovenwereld met de onderwereld:
-1976 Aage Meinesz (brandkastkraker) bij Willem Duys.  
-Ook bij Mies Bouwman zat vroeger eens zo'n figuur.
-Holleeder had een column bij de Nieuwe Revue.
-Vanaf 3 april 1997 presenteerde oplichter Olivier het Veronica tv-programma "Heer Oliviers wereld", over oplichtingspraktijken. Dit programma stopte al na drie afleveringen vanwege Oliviers arrestatie in Duitsland.
-Twan Huys interviewde Holleeder in College Tour. (Holleeder was daar later héél trots op volgens het boek van zijn zus.)
< Inhoud-1546
Vijfhonderd jaar reformatie - 2017
Gelezen bij  christenenvoorisrael.nl
Maarten Luther: Over de Joden en hun leugens (1543)
“Wat moeten wij christenen nu doen met dit verworpen, verdoemde volk der Joden?
Ten eerste moet men hun synagogen of scholen in brand steken.
Ten tweede ook hun huizen afbreken en verwoesten.
Ten derde moet men hun al hun gebedenboeken en Talmoedleerboeken afnemen.
Ten vierde moet men hun rabbijnen op straffe van de dood verbieden voortaan nog te onderwijzen.
Ten vijfde moet men de Joden het vrijgeleide geheel ontzeggen en hun een straatverbod geven.
Ten zesde moet men hun het woekeren verbieden.
Ten zevende moet men de jonge, sterke Joden en Jodinnen dorsvlegels, bijlen, houwelen, schoppen, spinrokkens en spinnewielen ter hand stellen en hen hun brood laten verdienen in het zweet huns aanschijns. Daarom nu en voor altijd: weg met hen.”
< Inhoud-1545
Gelezen bij  nos.nl d.d. 16.03.17
Erdogan wil meer kinderen bij Turken in Europa.
De Turkse president Erdogan heeft zijn landgenoten in Europa opgeroepen meer kinderen te krijgen om zo hun invloed te vergroten. Op een campagnebijeenkomst in Eskisehir in het westen van Turkije zei hij: "neem niet drie, maar vijf kinderen."
Meer kinderen is volgens Erdogan het antwoord op het onrecht dat Turken in Europa wordt aangedaan. Hij verwees naar de Turkse ministers die in landen als Nederland en Duitsland geen campagne mogen voeren voor het referendum over de bevoegdheden van de president.
De volksraadpleging, die in april in Turkije wordt gehouden, moet president Erdogan meer macht geven. .
Lees meer bij nos,nl
< Inhoud-1544
Gelezen bij  nu.nl d.d. 16.03.17
Asscher spreekt van bittere avond voor PvdA na historische nederlaag.
PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt slechts anderhalf uur na het sluiten van de stembureaus van een bittere avond voor zijn partij.
Zijn partij koerst volgens de eerste exitpolls op een historische nederlaag af. De sociaaldemocraten houden van de 35 zetels in de Tweede Kamer er volgens de prognoses slechts 9 over.
Asscher wijst erop dat het land er nu beter voor staat dan bij het aantreden van het kabinet van VVD en PvdA in 2012. .
Lees meer bij nu,nl
< Inhoud-1543
Gelezen bij  nu.nl d.d. 15.03.17
Ex-ambtenaar Helmond en gemeentesecretaris Leudal opgepakt .
De politie heeft woensdagochtend een oud-ambtenaar van de gemeente Helmond aangehouden voor valsheid in geschrifte en verduistering. Ook zijn vrouw, gemeentesecretaris in de Limburgse gemeente Leudal, werd aangehouden. Zij wordt verdacht van witwassen.
Lees meer bij nu,nl
< Inhoud-1542
Gelezen bij  nu.nl d.d. 07.03.17
Freek de Jonge vindt betoog Jan Terlouw lichtelijk naïef.
Freek de Jonge (72) vindt Jan Terlouws (85) recente pleidooi voor meer vertrouwen binnen de samenleving een klein beetje nostalgisch en naïef. De cabaretier denkt wel dat hij op een lijn zit met de auteur van onder meer Oorlogswinter. (Touwtje door de brievenbus, etc).
Lees meer bij nu,nl
< Inhoud-1541
Gelezen bij (Brabants Dagblad) bd.nl  d.d. 06.03.17
DENK stuurt verslaggeefster BN DeStem weg bij bijeenkomst.
BREDA – De politieke partij DENK heeft gisteravond in Rijen een verslaggeefster van BN DeStem geweerd van een bijeenkomst. DENK bezocht gisteren Breda, Oosterhout en Rijen. De kopstukken van de partij lieten 's middags in Breda nog een verslaggever van BN DeStem toe, maar na wat kritische vragen was de krant 's avonds niet meer welkom..
Verder in het verhaal:
Volgens Selçuk Özturk gaat het bij het bezoek van DENK aan De Boodschap opeens om een 'besloten bijeenkomst': ,,Je ziet dat alle media dezelfde frames gebruiken."
Daarom maakt DENK gebruik van de eigen media: een man in de hoek filmt de verslaggever. Kuzu geeft nog aan dat journalisten een 'obsessie' hebben met 'Turkije en het salafisme' en dat de partij klaar is met 'standaardvragen'.
Lees meer bij Het BrabantsDagblad
Opmerking:
Eigen media;
De Russische Sowjet-Unie had óók een eigen pers om kritische standaardvragen weg te moffelen. In Turkije probeert Erdogan óók een eigen pers te krijgen.... De meeste dictators hebben een "eigen pers".
< Inhoud-1540
Gelezen bij nu.nl  d.d. 02.03.17
'Brussel moet snel meer zekerheid geven over onderhandelingen Brexit'.
De Europese Commissie moet snel meer zekerheid geven over hoe het gaat lopen met de onderhandelingen over de Brexit. Bedrijven en burgers moeten hun zegje kunnen doen.
Daarvoor moet duidelijk zijn wat voor informatie de commissie wil prijsgeven, wanneer er wordt onderhandeld en hoe daarover wordt gerapporteerd.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1539
Gelezen bij nu.nl  d.d. 27.02.17
Ondernemers willen personeel makkelijker kunnen ontslaan.
Ondernemers willen een versoepeling van het ontslagrecht. Ook mag de AOW-leeftijd van veel ondernemers omhoog.
Dat komt naar voren uit het Ondernemerskieskompas van BNR en MKB-Nederland, dat door drieduizend ondernemers werd ingevuld.
Vooral mkb-ondernemers (bijna 90 procent) met een bedrijf tot vijftig werknemers willen dat het makkelijker wordt om werknemers te ontslaan...
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1538
Gelezen bij nu.nl  d.d. 24.02.17
Schultz wil wet voor proeven met autonome auto's.
Zelfrijdende voertuigen mogen binnenkort op proef zonder bestuurder de openbare weg op, als het aan het kabinet ligt. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) legt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor dat zulke experimenten toestaat.
Zogeheten autonoom rijden, waarbij de auto sommige taken van de automobilist overneemt, was al wel beperkt mogelijk. Schultz wil nu een volgende stap nemen. Wie met een voertuig zonder bestuurder de weg op wil, moet daarvoor straks wel toestemming vragen. Bovendien moet nog op afstand een bestuurder de vinger aan de pols houden...
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1537
Gelezen bij nu.nl  d.d. 20.02.17
Mensen danken zicht in kleur vermoedelijk aan fruit etende voorouder.
Mensen kunnen waarschijnlijk in kleur zien, omdat de eerste aapachtige mensachtigen kleurig fruit verzamelden.   
Mensen zijn als één van de weinige zoogdieren in staat om de kleuren rood en groen waar te nemen, aangezien het menselijk netvlies is uitgerust met drie types kegelvormige lichtgevoelige cellen.
Deze indeling van het netvlies is vermoedelijk ontstaan bij een aapachtige voorouder die in de bossen speurde naar rood en groen fruit, zoals appels en bessen..
Lees meer bij nu.nl
Apen uit Afrika en Azië zien ook de kleuren rood, groen en blauw. Dit in tegenstelling tot andere zoogdieren.
(Trouw-artikel -- al uit 2001)
__________________________
Taal:
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat die delen van de hersenen die  zorgen dat mensen taal kunnen produceren, misschien niet alleen aanwezig  waren in de voorouders van mensen, maar óók in de voorouders van  chimpansees. Bovendien vonden onderzoekers dat een deel van het  menselijke brein dat gebruikt wordt voor het plannen en produceren van  gesproken taal en gebarentaal (het gebied van Broca) ongeveer dezelfde  rol speelt in de communicatie van chimpansees.
< Inhoud-1536
Gelezen bij nu.nl  d.d. 20.02.17
Emile Ratelband vraagt persoonlijk faillissement Peter Jan Rens aan.
Emile Ratelband heeft met zijn advocaat een verzoek ingediend bij de rechtbank om Peter Jan Rens persoonlijk failliet te laten verklaren. De twee hebben ruzie over een bedrag van zesduizend euro dat Rens nog volgens Ratelband aan hem moet betalen..
Om een aanvraag tot het faillissement in te dienen had Ratelband meerdere schuldeisers nodig. Dat was volgens hem geen probleem. Na zijn oproep op Facebook meldden zich tientallen schuldeisers. "De rechter heeft ons verzoek om Rens failliet te laten verklaren geaccepteerd. Daarom moet hij nu binnenkort zelf verschijnen."
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1535
Gelezen bij nu.nl  d.d. 17.02.17
Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden.
Tekenaar Dick Bruna is donderdagavond overleden. De man die vooral bekend stond als de geestelijk vader van Nijntje is 89 jaar geworden.
De uitgeverij heeft zijn overlijden vrijdag bekendgemaakt. Bruna overleed in zijn slaap. De tekenaar verscheen al een paar jaar niet meer in het openbaar.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1534
Gelezen bij nu.nl  d.d. 16.02.17
Derde aanhouding na moord halfbroer Kim Jong-un.
De politie in Maleisië heeft donderdag een derde aanhouding verricht in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het zou gaan om de vriend van een van de vrouwen die eerder werden opgepakt.
De derde persoon komt uit Maleisië.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1533
Gelezen bij nu.nl  d.d. 12.02.17
Man aangehouden voor uitlaten honden op snelweg bij Helden.
Een man is zondagmiddag aangehouden omdat hij zijn honden uitliet op de A67 bij de Limburgse plaats Helden.
Zijn twee honden werden in beslag genomen.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1532
Gelezen bij nu.nl  d.d. 11.02.17
Wetenschappers onthullen leukste dansbewegingen voor vrouwen.
Britse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar hoe vrouwen het best kunnen bewegen op de dansvloer. Bewegen met de heupen en dansen op de maat van de muziek wordt door velen gewaardeerd.
Voor het onderzoek werden de dansbewegingen van 39 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar vastgelegd. Zij werden omgetoverd in avatars (computerfiguren) om te voorkomen dat ze zouden worden beoordeeld op lengte, kleding of uiterlijk.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1531
Gelezen bij nu.nl  d.d. 09.02.17
Leo Blokhuis gaat televisieprogramma over calvinisme presenteren.
Leo Blokhuis gaat voor de KRO-NCRV een serie over calvinisme presenteren. Dit doet hij naar aanleiding van 500 jaar Reformatie, waarbij Calvijn in Nederland een grote rol speelde.
In de achtdelige serie vraagt Blokhuis zich af hoe het gedachtegoed van Luther en Calvijn onze cultuur en identiteit tot op heden hebben bepaald.
Lees meer bij nu.nl

Calvijn was een tweede-generatie Hervormer, 26 jaar jonger zijnde dan Luther. Hij was opgeleid als advocaat en had daardoor ook een analytische geest. In ieder geval was Calvijn een intellectueel. (van zijn tijd).
Calvijn leefde in een ruwe tijd waarin ruwe dingen gedaan werden door allerlei politieke en godsdienstige richtingen. Hij was ondanks zijn vele nobele gedachten 'een kind van zijn tijd ',

Calvijn deed wel moeite. Hij trachtte Miguel Serveto te bekeren door hem een kopie van de Institutie te laten lezen. Maar ja... De goede man wilde niet.... Dan maar dood !
Zo waren er meer mensen die uiteindelijk maar moesten sneuvelen omdat het geloof het zo wilde ...  Soms speelde er andere zaken dan het geloof alleen of wilde men gewoon van een lastig onaangenaam type af...
Lees over de lotgevallen van Serveto bij wikipedia.org

De Inquisitie - (Latijn inquisitio = onderzoek) : onderzoek naar de perversiteit van de ketterij - was een rechtbank van de Katholieke Kerk.
< Inhoud-1530
Gelezen bij nu.nl  d.d. 06.02.17
Publiek Javier Guzman krijgt geld terug na teleurstellende voorstelling.
Bezoekers van de try-outvoorstelling die Javier Guzman zaterdag gaf in het Drutense Agoratheater, krijgen hun geld terug. De voorstelling eindigde al na 40 minuten en viel veel bezoekers tegen..  
Na de pauze kwam de artiest niet meer terug...
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1529
Gelezen bij nu.nl  d.d. 05.02.17
Vitamine D verkozen tot Supplement van het Jaar.
Vitamine D is zondag op de Nationale Gezondheidsbeurs verkozen tot Suplement van het Jaar. Met ruim twintig procent van de stemmen is vitamine D volgens het publiek het meest favoriete voedingssupplement.  
De favoriet eindigde vlak voor magnesium...
Lees meer bij nu.nl
LETTERVRETER : Boekenwurm -Iemand die veel leest -Lezer van veel boeken -Veellezer     
CARTOON: vitaminepillenslikker
< Inhoud-1528
Gezien bij Quarks & Co WDR-TV (Duitsland) d.d. 31.01.17
Leren terwijl je slaapt..
Tijdens onze slaap zijn we creatief. Onze spieren groeien en we  leren....

In het programma was te zien hoe studenten structuren in reeksen getallen moesten ontdekken.
Het was onmogelijk. Hoe ze ook zochten. Na een nacht goed geslapen te hebben, losten ze daags erna bijna alles op ....
Tijdens de slaap gaan bepaalde denkprocessen door en ontstaan er echt oplossingen.

Lucide dromers - Bewuste dromers :
Er was ook een zwemmer te zien die de roldraai bij het wenden bij de muur wilde aanleren.
Hij was iemand die zich, tijdens de droom, ervan bewust was dat hij droomde. Tijdens de droom, droomde hij het bewegingsproces van de roldraai.
Daags erna merkte men dat hij vooruit was gegaan.

Een andere bewuste dromer lag in het slaaplaboratorium aan toestellen die zijn slaaptoestanden registreerden. Hij kon dus niet sjoemelen.
De REM-slaap, diepe slaap etc. werden precies geregistreerd.
Tijdens de droom maakte hij oogbewegingen om aan de onderzoekers te laten weten dat hij aan het dromen was. (Dat was van tevoren afgesproken).
Tijdens de droom oefende hij op de ukele.....
Hierna was de vooruitgang moeilijker te meten, maar in zijn droom was het ukele spelen gelukt.....

Als men te lang slaapt, gaan de eventuele leereffecten (en andere zaken) weer verloren. Het betreft dus een normale slaapduur.
Dus het gezegde : ''Ik zal er eens een nachtje over slapen'', komt niet zomaar uit de lucht vallen ...

Lucide dromen
De onderzoekers van het Max-Planck-Gesellschaft richtten zich op lucide dromers. Deze mensen kunnen zich tijdens een droom bewust worden van het feit dat ze dromen en die droom vervolgens controleren. Ze zijn zich bewust van zichzelf, maar dromen wel. “In een normale droom hebben we een heel basaal bewustzijn,” vertelt onderzoeker Martin Dresler. “We ervaren percepties en emoties, maar we zijn ons er niet van bewust dat ze slechts dromen.” Mensen met lucide dromen zijn zich er wel van bewust dat ze dromen.

Lees meer bij wdr.de

 

- Tekeninfo -

• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-berichten sturen
RRS-feed-logo
Terug naar de inhoud