cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken

spotpen.nl :

spotpen.nl doorzoeken op spotprenten - cartoons - karikaturen - illustraties

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Tekeninfo-27

Infogroep

Tekeninfo - (1220-1281) - Info-27

Klik op de koppelingen

Gelezen bij nu.nl d.d. 21 mei 2015 
Hond al veertigduizend jaar vriend van de mens
De hond blijkt veel langer dan gedacht de beste vriend van de mens te zijn. Zweedse onderzoekers hebben vastgesteld dat de relatie wel tot veertigduizend jaar oud kan zijn, ruim twee keer zo veel als tot nu toe aangenomen.
De Zweden baseren zich op hun analyse van een 35.000 jaar oude rib van een wolf, afkomstig van het Noord-Russische schiereiland Taimir.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 19 mei 2015
Ontwerper eerste jurk Trijntje Oosterhuis verrast door jumpsuit 
Tycho Boeker was verbaasd over de kledingkeuze van Trijntje Oosterhuis voor de halve finale van het Eurovisiesongfestival.
De zangeres laat zijn jurk met een tot aan de navel uitgesneden decolleté in de kast en kiest voor een wijdvallende jumpsuit van Issey Miyake.
"Ik ben er verder niet van op de hoogte gehouden", zegt de ontwerper dinsdagochtend in de ochtendshow Goeiemorgen Lex op 100 % NL.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 18 mei 2015 
Vrouw en man in jagers-verzamelaarssamenleving waren gelijkwaardig
De rolverdeling tussen mannen en vrouwen bij jagers-verzamelaarssamenlevingen in de oertijd was gelijkwaardig.
Antropologen bestudeerden groepsvorming bij twee nu nog bestaande jagers-verzamelaarssamenlevingen, die als model stonden voor samenlevingen van meer dan tienduizend jaar geleden. Een stam leefde in de Filippijnen, de ander in Congo.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 15 mei 2015
Profiel: B.B. King inspireerde talloze musici 
In de ruim 60 jaar dat B.B. King als bluesgitarist en -zanger actief was, beïnvloedde hij ontelbare musici. Onder hen waren Frank Sinatra, Eric Clapton en Jimmi Hendrix.
Lees meer bij nu.nl
------
Gelezen bij : Kennislink
Blues is waarschijnlijk ontleend aan het Amerikaans-Engelse blues: ‘bepaald soort jazz-muziek’. Een muziekstijl die in de tweede helft van de 19e eeuw ontstond. De naam houdt vermoedelijk verband met Engelse uitdrukkingen als have the blues ‘in een bedrukte stemming zijn’, en verder feel blue ‘terneergeslagen zijn’, look blue ‘er triest uitzien’ (eigenlijk: ‘er blauw, d.w.z. slecht uitzien’) en a fit of the blues ‘melancholie, extreme terneergeslagenheid’. Oorspronkelijk had bluesmuziek niet per se zwaarmoedige teksten, hoewel die overheersten; kenmerkend zijn in elk geval de vele blue notes, kleine in plaats van de verwachte grote tertsen, die een melancholische indruk wekken. (het lichtjes verbuigen van verwachte toonhoogtes)
------
Opmerking: In de klank zit óók iets van blazen, muziek maken.
------

Gelezen bij : barnowlblues.punt.nl
Volgens het Oxford English Dictionary komt het begrip “Blues” al voor in de 16e eeuw. Blauw was namelijk de kleur van de duivel; er werd beweerd dat kaarsen een blauwe gloed afgaven als hij in de buurt was. Hieruit kwam het begrip “blue devils” voort. Ook William Shakespeare beschreef het al in een van zijn stukken.
Iemand, die terneergeslagen of depressief was, werd geplaagd door deze blauwe duivels. En al in 1807 liet schrijver Washington Irving de duivels achterwege door te schrijven dat iemand “in a fit of the blues” was en iedereen begreep dat hij hiermee 'depressief' bedoelde.
Volgens elementaire kleurpsychologie is blauw de kleur van de melancholie
------.
Elders gelezen over blauw:
In het Duits betekent blau : blauw, het blauw, dronken, zat, bezopen, beschonken, ladderzat, aangeschoten, tipsy, teut, beneveld, stomdronken, laveloos, straalbezopen, smoordronken
Ins Blaue hinein: Voor de vuist weg. Onvoorbereid.
------
Het Franse bleu betekent bij ons : lichtblauw; bedeesd, beschroomd, bevangen, blo, kleintjes, schuchter, timide.
------
Een blauwtje lopen betekent dat iets wat je bij een ander voor elkaar wilt krijgen niet lukt: je krijgt de kous op de kop. ('een blauwe scheen' van 'zich stoten')
------
Blauw van de kou....

Gelezen bij  nu.nl  d.d. 15 mei 2015
Mondriaan voor recordbedrag van 44 miljoen euro geveild
Bij veilinghuis Christie's in New York is donderdag (lokale tijd) een schilderij van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan voor een recordbedrag verkocht.
Het kunstwerk Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929 ging voor omgerekend 44,4 miljoen euro onder de hamer.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 07 mei 2015
Mount Everest door aardbeving Nepal gekrompen
De berg is 2,5 centimeter gekrompen, blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.De Nepalese hoofdstad Kathmandu ligt door de beving juist wat hoger, zo'n 90 centimeter, en is horizontaal gezien circa 2 meter verschoven.
Lees meer bij nu.nl
Radio 1 -  d.d. 4 mei  2015
Ben Ali Libi - Goochelaar
Michel Velleman (Groningen, 5 januari 1895 - Sobibór, 2 juli 1943) was een Nederlandse goochelaar en illusionist die optrad onder de artiestennaam Ben Ali Libi en tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's is vermoord.
Bekijk de documentaire bij NTR.nl

Ben Ali Libi

Op een lijst van artiesten, in de oorlog vermoord,
staat een naam waarvan ik nog nooit had gehoord,
dus keek ik er met verwondering naar:
Ben Ali Libi. Goochelaar.

Met een lach en een smoes en een goocheldoos
en een alibi dat-ie zorgvuldig koos,
scharrelde hij de kost bij elkaar:
Ben Ali Libi, de goochelaar.

Toen vonden de vrienden van de Weduwe Rost
dat Nederland nodig moest worden verlost
van het wereldwijd joods-bosjewistisch gevaar.
Ze bedoelden natuurlijk die goochelaar.

Wie zo dikwijls een duif of een bloem had verstopt,
kon zichzelf niet verstoppen, toen er hard werd geklopt.
Er stond al een overvalwagen klaar
voor Ben Ali Libi, de goochelaar.

In 't concentratiekamp heeft hij misschien
zijn aardigste trucs nog wel eens laten zien
met een lach en een smoes, een misleidend gebaar,
Ben Ali Libi, de goochelaar.

En altijd als ik een schreeuwer zie
met een alternatief voor de democratie,
denk ik: jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar
voor Ben Ali Libi, de goochelaar.

Voor Ben Ali Libi, de kleine schlemiel,
hij ruste in vrede, God hebbe zijn ziel.
-------
schrijver: Willem Wilmink

Gelezen bij nu.nl d.d. 2 mei  2015
'Nederlandse steun aan mensenrechten oppervlakkig' 
Nederlanders steunen universele mensenrechten in theorie in grote meerderheid. Maar als er concrete voorbeelden worden voorgelegd, dalen die percentages snel.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 29 april 2015 
Prestigieuze award voor Miss Piggy in New York .
De Sackler Center First Awards .
Het Muppets-karakter Miss Piggy krijgt een prestigieuze award van het Brooklyn Museum in New York. De award wordt uitgereikt aan vrouwen die opmerkelijke bijdragen hebben geleverd in hun vakgebied.
Sackler vindt dat Miss Piggy "vastberadenheid, levenskracht en dapperheid" belichaamt.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 27 april 2015
Vliegtuigen Elvis Presley blijven toch op Graceland
De twee privévliegtuigen van Elvis Presley blijven toch op Graceland staan. De beheerders van het beroemde landgoed zijn een nieuw contract overeengekomen met de huidige eigenaren van de Lisa Marie en de Hound Dog II.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 24 april 2015
Lintjes voor Jörgen Raymann, Marga Bult en Jan Slagter.
Jan Slagter, Marga Bult en Jörgen Raymann zijn vrijdag geridderd. Omroepbaas Slagter werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bult en Raymann werden Ridder.
Raymann kreeg het lintje opgespeld in zijn woonplaats Almere door burgemeester Annemarie Jorritsma. Hij zet zich naast zijn televisiewerk onder meer in voor kindertehuizen in Suriname en is hij ambassadeur van Unicef.
Lees meer bij nu.nl
De koto is een traditioneel kledingstuk van de Creolen in Suriname.-- De dames die een koto aan hebben worden kotomisi, genoemd (misi betekent mevrouw). De bijbehorende hoofddoek, de angisa (soms anisa), heeft een speciale betekenis. De vouwwijze  drukt een boodschap uit. Het vouwen  is een speciale kunst en wordt ook nog steeds onderwezen. Ook de draagwijze van de koto zelf kan een boodschap uitdrukken.. Er is kleding voor diverse gelegenheden. Er is nog steeds ontwikkeling en vernieuwing in deze kleding.
Gelezen bij nu.nl d.d. 12 april 2015
Hillary Clinton kandidaat voor Amerikaans presidentschap.
Hillary Clinton is officieel kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dat heeft Clinton zondagavond (Nederlandse tijd) bevestigd middels een campagnevideo.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 15 april 2015 
Kamer werkt aan verklaring over zaak-Voortman en Anouchka van Miltenburg
Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, heeft woensdag ruim twee uur met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vergaderd over de lekzaak rond GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.
Lees meer bij nu.nl
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft al in diverse blunderachtige en pijnlijke situaties verkeerd..... Haar functioneren is al diverse keren in twijfel gesteld.
Gelezen bij nu.nl d.d. 10 april 2015
Eddie Murphy ontvangt komedieprijs.
Eddie Murphy wordt op 18 oktober onderscheiden met de Mark Twain Prize. De 54-jarige Amerikaan krijgt de prijs uitgereikt in New York tijdens een gala waar bekende komieken op zullen treden.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 07 april 2015
John Travolta neemt het op voor Scientology
Met de komst van de HBO-documentaire Going Clear: Scientology and the Prison of Belief ligt de roemruchte religie weer flink onder vuur, maar John Travolta wil daar niets van weten.
Hij verdedigt zijn sekte. 
Die is (volgens velen) vooral ook op geld uit.... en zet afvalligen onder druk. -- Ze hebben bezwaren tegen medicijnen bij psychische zaken. Ze stellen zich teweer tegen vrijwel alle aspecten van de hedendaagse psychiatrie, omdat zij deze als pseudowetenschap beschouwen. Ook voert de ''kerk'' processen om als kerk erkend te worden (wegens de belasting)..
Lees meer bij nu.nl


Lees meer over Scientology bij Wikipedia

Op de tv was een documentaire over Scientology. (2 uur bijna) ---  Uitgetreden kopstukken deden een boekje open. Het was een ontluisterend verhaal. Onbegrijpelijk dat mensen dáár nog bij willen horen.
Gelezen bij nu.nl d.d. 30 maart 2015
Chinese man krijgt zes jaar cel voor laten staan van baard 
Een Chinese man is in Xinjiang veroordeeld tot zes jaar cel voor het laten groeien van zijn baard en daarmee het uitlokken van problemen wegens vermeend extremisme.
Lees meer bij nu.nl
------
Allahoe akbar: meestal vertaald als "God is de grootste". Ook wel met "God is groot", "God is zeer groot" of "God is groter".
------
De Oeigoeren zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang).  8,82 miljoen (2003). 45% van de bevolking . Hun taal, het Oeigoers, behoort tot de Turkse talen. Ze voelen zich overheerst door de Han-Chinezen ... Er is wel eens oproer geweest...
Gelezen bij nu.nl d.d. 30 maart 2015
'Rita Ora gevraagd minder decolleté te tonen bij The Voice' 
De baas van de Britse versie van The Voice heeft jurylid Rita Ora gevraagd haar decolleté voortaan iets meer te bedekken. Ora zit regelmatig op de jurystoel in weinig verhullende outfits, tot ongenoegen van de makers van het programma.
Lees meer bij nu.nl
multitasken : meerdere dingen tegelijk doen.      
Gelezen bij nu.nl d.d. 29 maart 2015 
Top ABN Amro doet afstand van extra salaris
Zes leden van de raad van bestuur van ABN Amro doen afstand van hun omstreden salarisverhoging van 100.000 euro. Dat maakt de bank zondag bekend. "De afgelopen week is er grote maatschappelijke verontwaardiging ontstaan over de toekenning van deze toeslag op het vaste salaris. Wij begrijpen en betreuren de onrust die is ontstaan", aldus de topbestuurders. "De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN Amro."
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 26 maart 2015
'Musical Petticoat wordt een televisieserie' 
De oerhollandse musical Petticoat, krijgt een televisieserie. De Nederlandse musical met Chantal Janzen in de hoofdrol was een groot succes in het theater. De serie komt mogelijk bij de KRO terecht.
Of Chantal ook in de tv-serie gaat spelen is nog niet duidelijk. Ze heeft het momenteel druk als presentatrice bij RTL, met programma's als Chantal Blijft Slapen en Dance, Dance, Dance in het vooruitzicht. Ook in Duitsland timmert de blondine aan de weg: ze krijgt daar binnenkort naast The Voice Kids nog een tweede programma.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 25 maart 2015
Engelse koning Richard III begraven in kathedraal van Leicester.
De vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III is donderdag met veel vertoon herbegraven in de kathedraal van Leicester.
De overblijfselen van de koning werden drie jaar geleden gevonden onder een parkeerplaats vlak bij de kathedraal, waarin hij nu achter het altaar te ruste is gelegd.
Hij sneuvelde in 1485 in een van de Rozenoorlogen tegen zijn mededinger naar de troon Hendrik VII ....
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 25 maart 2015
Van den Ende dreigt met rechtszaak om boek Postcode Loterij .
Joop van den Ende zal juridische stappen ondernemen tegen het boek ''De mannen van de droomfabriek'' over de geschiedenis van de Postcode Loterij, van Ineke Holtwijk.
In het boek wordt geschetst hoe de Postcode Loterij is ontstaan, wie daarbij betrokken was en wie daar aan verdiend heeft.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1260
Gelezen bij nu.nl d.d. 20 maart 2015
Salarissen ABN-AMRO
Zes van de zeven topbestuurders bij ABN Amro hebben een ton extra salaris gekregen in 2014. Alleen voorzitter Gerrit Zalm heeft geen loonsverhoging gekregen.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1259
Gelezen bij geenstijl.nl 14 maart 2015 
Een gesprek met Pechtold over bezuinigingen.
Discussie gaat over uiteraard over lalala belastinggeld. En de verschillige Dolf Jansen (die net duurzaam business class heen en weer naar NY is gevlogen voor een optreden ter waarde van 15K voor de Hollandsche Club in Manhattan) stelt Pechtold een invoelende vraag over inkomenverschillen in Nederland. Waarop Pechtold heel ad rem roept dat er ook wel iets aan de inkomens van tv-presentatoren gedaan kan worden. Waarop tv-presentator Jeroen Pauw heel ad rem (zogenaamd komisch) roept dat het gesprek beëindigd is. '' Lachen ...!! ''
ad rem : ter zake (bij de zaak blijvend) - niet afgeleid worden (letterlijke betekenis)
ad rem : in meer uitgebreide zin: gevat, humoristisch
< Inhoud-1258
Gelezen bij dolf-jansen.com 13 maart 2015
13 maart: De week van Dolf Jansen bij PAUW.
Vrijdag 13 en 20 maart is Dolf te gast bij PAUW om zijn week door te spreken.
------
Hij wil zijn tijd snel opvullen met véél snelle, z.g. spitsvondige vondsten in een  ratelende woordenbrij over de afgelopen week. Je ''hoort'' de mensen denken: ''Wanneer is die man voorbij?''
< Inhoud-1257
Gelezen bij nu.nl d.d. 09 maart 2015
Bonnetje deal-Cees H. alsnog gevonden .
In 2001 is door het Openbaar Ministerie niet 1,25 miljoen gulden, maar wel degelijk 4,7 miljoen gulden aan crimineel Cees H. overgemaakt.
Eerder beweerde minister Ivo Opstelten (Justitie) nog dat "de feiten" aangeven dat er 1,25 miljoen is overgemaakt. Nadat betrokkenen beweerden dat het bedrag hoger lag, stelde de minister dat hij niet wist wat er "feitelijk" is overgemaakt.....
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1256
Gelezen bij nu.nl d.d. 03 maart 2015 
'Politie Ferguson vooringenomen tegen zwarte bevolking'.
Het politiekorps van Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri heeft stelselmatig de grondwettelijke rechten van de zwarte inwoners geschonden. Politieagenten hebben jarenlang buitensporig geweld tegen zwarten gebruikt.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1255
Gelezen bij nu.nl d.d. 27 februari 2015
Joris Luyendijk: 'De financiële sector gaat weer regelrecht richting ravijn' .
Joris Luyendijk is zich rot geschrokken. Na twee jaar bloggen in de Londense City, het financiële hart van de wereld, is hij ervan overtuigd dat de sector ons weer regelrecht richting ravijn leidt.
"Het is niet te bevatten. Ik heb net ontdekt hoe erg een faillissement van een bank voor de rest van de samenleving kan zijn. Dan vertelt die man me dat hij op een wolk zit met gelijkgestemden, compleet verslaafd aan zijn werk en niet te bereiken."
Foute prikkels: “Als je risico's neemt deel je wel mee in de winst, maar je krijgt niet de klappen als het fout gaat.”
Lees meer bij nu.nl
code of silence = zwijgplicht, omerta, geheimhoudingsplicht 
< Inhoud-1254
Gelezen bij nu.nl d.d. 28 februari 2015
Inwoners Moskou rouwen om dood Russische oppositieleider .
Inwoners van de Russische hoofdstad Moskou hebben zaterdag bloemen gebracht naar de plek waar oppositiepoliticus en oud-vicepremier Boris Nemtsov werd doodgeschoten.
De politicus werd op nog geen honderd meter afstand van het Kremlin en het Rode Plein doodgeschoten op een brug over de Moskourivier.
Daar zijn nu vooral witte rozen, tuinanjers en kaarsjes te vinden. Op het plaats delict is ook een foto van Nemtsov en een afbeelding van Jezus neergezet.
Omstanders praten op fluistertoon met elkaar.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1253
Gelezen bij nu.nl d.d. 26 februari 2015 
'Hoofdtransplantatie binnen twee jaar mogelijk' .
Een Italiaanse wetenschapper stelt dat het binnen twee jaar mogelijk is om het hoofd van mensen naar een nieuw lichaam te transplanteren.
De techniek zou het mogelijk maken om patiënten te genezen wiens lichaam is verwoest door een spierziekte of een ernstige vorm van kanker.
Canavero is zich ervan bewust dat een transplantatie van een hoofd naar een nieuw lichaam veel ethische vraagstukken met zich meebrengt.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1252
Gelezen bij nu.nl d.d. 22 februari 2015
Bokshandschoenen Ali en Liston brengen tonnen op bij veiling .
Vijftig jaar na de legendarische bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en Sonny Liston, hebben de beide paren bokshandschoenen zaterdagavond (lokale tijd) omgerekend 850.000 euro opgebracht op een veiling in New York.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1251
Gelezen bij nu.nl d.d. 18 februari 2015
Henny Huisman heeft moeite met atheïst als Jezus in The Passion .
Presentator Henny Huisman is niet blij met de keuze voor een "uitgesproken atheïst" als Jezus in het muziekspektakel The Passion.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1250
Gelezen bij nu.nl d.d. 13 februari 2015
Persvrijheid is op alle continenten verslechterd .
Het gaat slechter met de persvrijheid in de wereld. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde persvrijheidsmonitor van de internationale organisatie Journalisten zonder Grenzen.
In twee derde van de 180 onderzochte landen constateerde RSF een verslechtering.
De situatie verslechterde vooral op de Balkan, terwijl Scandinavië het als vanouds goed doet wat betreft persvrijheid. Finland scoort weer het hoogste, gevolgd door Noorwegen en Denemarken.
Nederland is terug te vinden op een vierde stek, twee plaatsen lager dan in 2014.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1249
Gelezen bij nu.nl d.d. 12 februari 2015
Tweetalige baby's liplezen beter
De baby's die uit een tweetalige omgeving kwamen, bleken meer gefocust te zijn op het ontcijferen van gesproken taal dan andere proefpersonen.
"Wanneer baby's niet worden blootgesteld aan meer dan één taal, 
wordt hun vermogen om extra talen te leren waarschijnlijk ook beperkter", aldus de onderzoeker.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1248
Gelezen bij nu.nl d.d. 04 februari 2015 
Omstreden boek en documentaire over prins Charles verschijnen alsnog
De uitgestelde documentaire Reinventing the Royals over prins Charles komt alsnog uit. Tegelijkertijd verschijnt deze maand ook een omstreden biografie over de Britse prins.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1247
Gelezen bij nu.nl d.d. 27 januari 2015
'Nederlandse gezondheidszorg is weer de beste van Europa' 
De Nederlandse gezondheidszorg is opnieuw als beste van Europa uit de bus gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de denktank Health Consumer Powerhouse (HCP).
"Eerst zijn daar de Nederlanders, dan niets en daarna pas Zwitserland en zeven andere landen die boven de 800 punten scoren op een schaal van 1000", aldus onderzoeksleider Arne Björnberg.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1246
Gelezen bij nu.nl d.d. 28 januari 2015
Nederlandse baby's lachen opvallend vaak 
Nederlandse baby's glimlachen meer dan hun Amerikaanse leeftijdsgenoten. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt volgens hoofdonderzoekster Maria Gartstein een duidelijk verschil in temperament tussen Nederlandse en Amerikaanse baby's.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1245
Gelezen bij nu.nl d.d. 22 januari 2015 
Duitser mag staand blijven plassen 
Mannen hoeven niet te gaan zitten tijdens het plassen. 
Een Duitse rechtbank heeft donderdag het recht om te blijven staan tijdens het urineren bevestigd. 
In Duitsland is 'staand plassen' een heet hangijzer.
Overigens zijn deskundigen het erover eens dat zittend plassen beter is, omdat de bekkenbodemspier dan meer kan ontspannen en de blaas dan beter geleegd wordt.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1244
Gelezen bij nu.nl d.d. 16 januari 2015
Alcohol en overwerk
Lange werkdagen leiden tot meer drankgebruik.
Mensen die lange werkdagen maken, drinken gemiddeld meer in hun vrije tijd. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van wetenschappelijk onderzoek.
Als werknemers weken van meer dan 48 uur maken, zijn ze eerder geneigd om 'risicovol' drinkgedrag te vertonen.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1243
Gelezen bij nu.nl d.d. 17 januari 2015
Ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei neemt afscheid van advocaat 
De in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei heeft zaterdag afscheid genomen van zijn advocaat, Bart Stapert.
Dit heeft de raadsman via Twitter laten weten.
Volgens Stapert is zijn cliënt dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.
Hij wil zonder blinddoek staan voor het vuurpeloton, dat hem omstreeks 18.00 uur (Nederlandse tijd) executeert.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1242
Gelezen bij nu.nl d.d. 08 januari 2015 
Saudische activist Raif Badawi krijgt eerste stokslagen 
Een Saudische activist die is veroordeeld tot gevangenisstraf en stokslagen, krijgt vrijdag de eerste ronde van zijn lijfstraf.
Dat meldt Amnesty International donderdag.
Raif Badawi zette de website Bevrijd Saudische liberalen op en werd in 2012 gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot tien jaar cel, omgerekend 226.000 euro boete en duizend stokslagen.
Lees meer bij nu.nl  
< Inhoud-1241
Gelezen bij nu.nl d.d. 12 januari 2015
Aardbevingen Groningen
Kamp steggelt met Groningen over rijksdienst ...
Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft maandag nog geen akkoord kunnen sluiten met Groningse bestuurders over een rijksdienst.
Dat meldt de minister maandag. De rijksdienst moet de regie voeren bij het op grote schaal versterken van huizen en panden in het Groningse aardbevingsgebied.
Lees meer bij nu.nl
Er gaat niets boven Groningen : Spreuk uit een oude tv-reclame voor de provincie Groningen
< Inhoud-1240
Gelezen bij nu.nl d.d. 08 januari 2015
Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek 
Het satirische weekblad Charlie Hebdo is oorspronkelijk opgericht in 1969. Het linkse blad ageert met behulp van spotprenten, humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1239
Gelezen bij nu.nl d.d. 29 december 2014
Kop koffie meest gekochte tussendoortje voor onderweg
Een kopje koffie is het populairste tussendoortje dat mensen kopen als ze op pad zijn. Daarna volgen een koud belegd broodje, een flesje water of frisdrank.
Dit blijkt uit een enquête in opdracht van La Place onder 1017 Nederlanders.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1238
Gelezen bij  nu.nl  d.d. 27 december  2014
Ultra-orthodoxe joden
Vlucht vertraagd door weigeren plek tussen vrouwen .
Twee ultra-orthodoxe joden hebben eerder deze maand voor vertraging van een vlucht van New York naar Israël gezorgd door te weigeren om tussen twee vrouwen in te zitten.
Die plekken waren aan de mannen toegewezen. Daarover berichtten Israëlische media zaterdag.
Men wilde de vrouwen nieuwe plaatsen toewijzen. Die weigerden te vertrekken wegens discriminatie.
Uiteindelijk ruilde een Amerikaan zijn plek ...
Lees meer bij nu.nl
Lees óók over ultra-orthodoxe joden versus Messiaanse joden bij Info-Nu : Mens-en-samenleving,nl
< Inhoud-1237
Gelezen bij nu.nl d.d. 24 december 2014
'Gebruik van smartphone maakt vingertoppen gevoeliger' 
De hersenen van mensen die een smartphone bezitten, reageren bijzonder sterk op aanrakingen van hun vingertoppen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Als smartphonebezitters iets aanraken met het topje van hun duim of wijsvinger, treedt er relatief veel activiteit op in de voorhersenen.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1236
Gelezen bij nu.nl d.d. 19 december 2014
Kauwgom kauwen kan helpen tegen complicaties darmoperatie 
Het kauwen van kauwgom tot vlak vóór en direct na een darmoperatie verlaagt de kans op complicaties, zoals een verminderde darmwerking.
Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de British Journal of Surgery en is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1235
Gelezen bij nu.nl d.d. 19 december 2014 
Tweelingzusje van de mug steekt mens meest
Een tweelingzusje van de bekende huissteekmug zorgt in huis voor de meeste overlast.
Ongeveer 70 procent van de muggenbulten wordt veroorzaakt door deze variant, waarvan tot vorig jaar werd aangenomen dat zij alleen ondergronds voorkwam.
Dat komt omdat de molestus variant een grote voorkeur heeft voor bloed van zoogdieren, terwijl de gewone mug het liefst vogels steekt. De molestus variant blijft in tegenstelling tot de gewone mug in de winter actief.
Lees meer bij nu.nl
Zaterdag 20 december 2014 - Gelezen bij nu.nl 
'Gemodificeerde mug kan malaria uitroeien'
Wetenschappers hebben malariamuggen gekweekt die vrijwel uitsluitend mannelijk nageslacht verwekken en daardoor mogelijk malaria kunnen uitroeien.              
Lees ook over malariamuggen bij  nu.nl

Gelezen bij de site Muggen-weg
Het zoemgeluid is nuttig voor de mug. Muggen zijn actief in het donker en kunnen elkaar dus niet zien. Mannetjesmuggen kunnen goed horen en gaan op het gezoem van de vrouwtjesmuggen af om zich voort te planten.
De mannetjesmuggen zoemen zelf ook. De toon van het gezoem is een stukje hoger dan dat van de vrouwtjes.
Vrouwtjesmuggen kunnen niet zo goed horen als mannetjesmuggen, ze missen dan ook de borstels op hun voelsprieten (hoorsprieten), die de mannetjes wel hebben.


Als 'n mug klaar zit om te steken (of steekt) zoemt ze wellicht niet....
Muggen zijn van huis uit vegetariër en leven van plantensap dat ze met hun steeksnuit aanboren. Pas als een vrouwtjes mug bevrucht is, krijgt ze dracula-achtige trekjes. Voor de ontwikkeling van de eitjes heeft ze extra eiwitten nodig en deze verkrijgt ze door bloed te zuigen van zoogdieren of mensen.
Lees meer bij Muggen-weg
< Inhoud-1234
Gelezen bij nu.nl d.d. 15 december 2014 
Wetenschappers ontcijferen geloei van koeien 
Britse wetenschappers hebben drie verschillende soorten geloei geïdentificeerd waarmee koeien en kalveren communiceren.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1233
Gelezen bij nu.nl d.d. 04 december 2014 
Boek met eerste Zwarte Piet voor 3.000 euro geveild 
Een 165 jaar oud sinterklaasboek waarin Zwarte Piet voor het eerst zijn opwachting maakt, is donderdagavond geveild voor bijna € 3 000,--.
Dat meldde onlineveilinghuis Catawiki.--
Het in 1850 verschenen prentenboekje 'Sint Nikolaas en zijn knecht' is geschreven door het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenkman.
Er zijn maar enkele exemplaren bewaard gebleven. 
Voor die tijd deed Sinterklaas alles zonder hulp van pieten: van cadeaus uitdelen tot stoute kinderen in de zak stoppen.
Lees meer bij nu.nl
< Inhoud-1232
Gelezen bij nu.nl d.d. 9 december 2014 
CIA-verhoren volgens rapport 'veel wreder' dan gemeld
De verhoormethodes die de Amerikaanse inlichtingendienst CIA na 9/11 hanteerde, waren veel wreder dan de CIA altijd heeft gezegd.
Dat constateert een senaatscommissie in een rapport dat zesduizend pagina's telt. Dinsdag is een samenvatting van dat rapport, 580 pagina's, vrijgegeven
Lees meer bij nu.nl
Op de radio werd vermeld dat de resultaten van de martelingen erg laag waren. (09-12-14-NPO Radio 1)
< Inhoud-1231
Gelezen bij nu.nl d.d. 3 december 2014
Ontslag kerstman Berlijn wekt woede op
Het Duitse warenhuis Kaufhaus des Westens in Berlijn heeft wereldwijd woede veroorzaakt door zijn kerstman te ontslaan omdat hij te oud is.
De 72-jarige Peter Georgi, die al dertien jaar in het warenhuis voor kerstman speelt, werd vanwege zijn leeftijd aan de kant gezet.
Lees meer bij nu.nl
Holy shit : Letterlijk ''Heilige schijt'' Misschien heeft  wel op de tweede plaats vroeger 'n ander woord gestaan ... (God..? Of  de naam van 'n heilige ? )
Holy shit : Allemachtig ! Godmiljaarde - Holy shit! - Allejezus! - Godverdomme! - Merde ! Krijg het vliegend schijt ! Kut ! (Het is dus een krachterm - Men zegt ook wel gewoon : ''Shit !'')
< Inhoud-1230
Gelezen bij nu.nl d.d. 21 november
Politie sluit fors meer malafide webwinkels 
Het aantal webwinkels dat wegens oplichterij wordt gesloten loopt snel op.
Dat stelt een woordvoerder van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting desgevraagd tegenover NU.nl.
Lees meer bij nu.nl
Extra: 
Gehoord en gezien: Sommige mensen kregen thuis een email van Lamans Decoraties. Er moest nog een openstaande rekening betaald worden. Er werd gedreigd met de deurwaarder.
Meer informatie kon men krijgen door op een link te klikken of door die in te voeren als zoekopdracht.  (Niet doen dus)
Zo'n link en zo'n mail zijn erg verdacht. Vooral ook omdat het niet op naam gesteld is qua adressen etc. Ook datums ontbreken. Een normaal bedrijf stuurt nog eens de rekening of een herinnering  in een brief.
< Inhoud-1229
Gelezen bij nu.nl d.d. 27 november 2014
Asscher wil verbod shariapartijen bekijken
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaat met minister Ivo Opstelten (Justitie) bekijken of het mogelijk is groeperingen die de sharia willen invoeren te verbieden.
Dat laat hij donderdag weten tijdens het debat over de begrotingsbehandeling. Het CDA had het verbod voorgesteld.
Lees meer bij nu.nl
Voor schut - voor joker -  Voor paal staan   (paal betekent hier oorspronkelijk 'geselpaal' of 'schandpaal')
< Inhoud-1228
Gelezen bij nu.nl d.d. 25 november 2014
Kim Jong-un noemt Amerikanen kannibalen
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft Amerikanen dinsdag ''kannibalen en moordenaars'' genoemd.
Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA citeerde Kim tijdens een bezoek aan een militair museum.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 14 november 2014
Statenbijbel weer even bij originele kist
Het eerste exemplaar van de Statenbijbel uit 1637 ligt tot februari 2015 weer even bij de originele eikenhouten kist, waarin het boekwerk vroeger werd bewaard.
Museum Catharijneconvent in Utrecht bezit de kostbare kist en heeft de Statenvertaling van Het Utrechts Archief te leen gekregen voor een expositie.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 19 november 2014
Efteling maakt musical over Pinokkio
De Efteling maakt volgend jaar een musical over het sprookje Pinokkio. De musical is vanaf september 2015 te zien in het Efteling Theater.
Lees meer bij nu.nl
-------------
Lees het Pinokkioverhaal bij de Volksverhalen Almanak
Gelezen bij nu.nl d.d. 15 november 2014
United Wardrobe wint publieksprijs Accenture Innovation Awards 
De Nederlandse website United Wardrobe, waar mensen kleding kunnen kopen en verkopen, heeft vrijdagavond in Utrecht de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards gewonnen.
Dat laat de website weten in een persbericht.
De website kreeg ruim 3.500 stemmen en werd daarmee de winnaar van de publieksprijs.
Lees meer bij nu.nl
Wardrobe : Garderobe
Gelezen bij nu.nl d.d. 12 november 2014
'Huiskatten zijn maar half gedomesticeerd'
De gedomesticeerde kat verschilt genetisch gezien maar weinig van wilde katten, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
De DNA-volgorde van huiskatten is slechts op enkele plekken veranderd, sinds de domesticatie van de dieren negenduizend jaar geleden begon.
De genen van gedomesticeerde katten die duidelijk verschillen van hun wilde soortgenoten zorgen vermoedelijk voor een specifieke vachtkleur, verminderde angst en een versterkt beloningsysteem in de hersenen.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 06 november 2014
'70 procent ouders ergert zich aan andermans kinderen'
Ruim zeven op de tien ouders ergeren zich regelmatig aan de kinderen van anderen. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat ouders steken laten vallen in de opvoeding.
Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door Mama en Zo, waarvoor 2.600 ouders zijn ondervraagd.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij nu.nl d.d. 03 november 2014
Koorddanser loopt geblinddoekt tussen wolkenkrabbers. 
De Amerikaanse koorddanser Nik Wallenda is in de Amerikaanse stad Chicago op zo'n 180 meter hoogte geblinddoekt en zonder beveiliging over een metalen kabel van de ene wolkenkrabber naar de andere gelopen.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij  nu.nl  d.d. 03 november 2014
'Mensen vertonen vaker immoreel gedrag in middag'
Mensen zijn 's middags eerder geneigd tot onethisch gedrag dan in de ochtend, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
De vermoeidheid die in de loop van de dag optreedt bij mensen, zorgt er mogelijk voor dat hun zelfcontrole afneemt.
Lees meer bij nu.nl
Gelezen bij  nu.nl  d.d. 31 oktober 2014
'Krabben maakt jeuk alleen maar erger'
Als mensen krabben aan een jeukende plek op hun huid, wordt de jeuk alleen maar erger, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Krabben zorgt voor een lichte vorm van pijn waardoor het jeukgevoel in eerste instantie naar de achtergrond verdwijnt.
Maar in het brein wordt onder invloed van dat pijnsignaal meer van het hormoon serotonine aangemaakt. Die stof versterkt de jeuksensatie op de lange termijn juist.
Lees meer bij nu.nl

 

- Tekeninfo -

• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-berichten sturen
RRS-feed-logo
Terug naar de inhoud