cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Indianen | cartoon indiaan vredespijp

Inhoud 20
1861.

In de USA en in andere gebieden in Noord-en Zuid-Amerika werden de indianen stelselmatig uitgeroeid; men kan hier dus ook spreken van genocide.----- Voordat de inheemse mensen omstreeks 1500 de Europese kolonisten tegenkwamen, woonden er ongeveer 60.000.000 mensen in Noord- en Zuid-Amerika..

----- Een eeuw later waren er nog 6.000.000 indianen.

----- Dit is een afname met 90 %.

-----

Slavernij en besmetting met Europese ziekten, zoals o.a. de griep en geslachtsziekten, zorgden voor véél sterfgevallen, maar ook bewuste en planmatige uitroeiing was een oorzaak van sterke bevolkingskrimp..

-----

Generaal Sheridan, 1869: β€œDe enige goede indiaan die ik ooit zag, was dood."

----- Benjamin Franklin (1725-1802); uit zijn dagboek: β€œAls het in het ontwerp van de Voorzienigheid ligt vastgelegd dat deze Wilden uitgeroeid kunnen worden om plaats te maken voor de ontwikkelaars (landbouw etc.) van deze Aarde, dan lijkt het niet onwaarschijnlijk dat rum (alcoholische drank) het voorziene middel kan zijn.”

----- George Washington beval generaal John Sullivan in 1779: β€œDe onmiddellijke doelen zijn de volledige destructie en vernietiging van hun nederzettingen en het gevangen nemen van zoveel mogelijk individuen van iedere leeftijd en iedere sekse. Het zal essentieel zijn om hun oogst in de grond te vernielen en te voorkomen dat ze nog kunnen planten.”

----- 01.02.19

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud