cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Erik de Rode | cartoon

Inhoud 22
2018.

Erik de Rode (vermoedelijk 950-1003) stichtte de eerste Scandinavische kolonie in Groenland.----- De Inuit (Eskimo's) waren toen al de inlandse bewoners van Groenland..

----- Erik kwam in Noorwegen ter wereld, maar zijn vader moest naar IJsland vluchten vanwege moorden die hij had gepleegd. Dus ging de familie mee.

----- In Ijsland trouwde Erik met een rijke mevrouw, maar later werd hij voor enkele jaren verbannen wegens de moord op zijn buurman, die enkele van Eriks slaven had vermoord.

-----

Volgens de Sage van Erik (Een middeleeuws verhaal) besteedde hij zijn drie verbanningsjaren met het verkennen van de kust van Groenland.


----- Hij werd hierbij geïnspireerd door oude verhalen over ene Gunnbjörn, die 50 jaar ervoor de kust van Groenland had gezien....

----- Later, na de verbanningsjaren, gingen in 985 ongeveer 300 emigranten in enkele tientallen schepen naar Groenland. Ze stichtten daar een paar nederzettingen.
----- Na verloop van jaren groeide het aantal bewoners uit tot enkele duizenden (3000?)

----- In de vijftiende eeuw, een ruime tijd vóór Columbus, zijn de kolonies door onduidelijke redenen uitgestorven; kou, ziekten, honger?.

----- (Er brak toen wel een kleine ijstijd op de wereld uit. Het enigszins bij de kust d.m.v. visserij, veeteelt en landbouw bewoonbare Groenland werd witter en kouder). Het moeten barre tijden zijn geweest..., maar wellicht zag het bewoonbare Groenland er in de goede tijden wel groen uit, vooral in de zomer.
----- Het woord Groenland werd misschien óók wel gebruikt om mensen te lokken...

Zie óók c-2256-Leif-Eriksson

----- 16.01.20

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud