cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

Parlement - Lagerhuis - cartoon

Inhoud 21
1948.

Boris Johnson, de premier van het Verenigde Koninkrijk, is naar de koningin gegaan om het parlement te schorsen tot 14 oktober nadat de parlementariërs in de week van 3 september nét terug zijn van het zomerreces.----- De voorzitter van het Lagerhuis duidt het aan als een „constitutionele schande”.

----- Het parlement heeft maar een paar dagen tijd tot aan de schorsing.

----- Truc : Deze parlementaire afwezigheid zorgt ervoor dat de parlementariërs hem gedurende de schorsing niet lastigvallen bij zijn Brexit-acties.

----- Binnen de wetten van het VK kan men meer proberen (tradities, vaagheid), omdat er vaak later pas getoetst wordt (door de rechter of het parlement).-----

Traditionele uit het gewoonterecht onstane wetten. : In Groot-Bittannië draait het recht om Common Law.----- Dit is een algemeen geldig, landelijk rechtssysteem dat in de middeleeuwen tot stand gekomen is vanuit allerleisoortig, lokaal gewoonterecht. .

----- In het Britse rechtssysteem gaat men (hoofdzakelijk) uit van eerdere uitspraken van rechtbanken (jurisprudentie).
----- Bij het opbouwen van wetten gaat men uit van gerechtelijke uitspraken die in eerdere tijden gedaan zijn bij dezelfde wettelijke problemen.

----- Het Continentaal Recht wordt op het Europese vasteland en in veel andere gebieden in de wereld toegepast.

----- In dit recht worden wetten precies schriftelijk vastgelegd (gecodeerd).

----- Hoewel er in Groot-Brittannië ook het een en ander op papier vastgelegd is, hebben de rechters er een véél grotere invloed op de wetgeving, want zij scheppen een grotere jurisprudentie dan de rechters op het vasteland, die zich meer aan de letter van de wet moeten houden.

----- 29.08.19----- -----

Toevoeging: op 24 september 2019 verklaarde de rechtbank in Londen 'het naar huis sturen' van het Britse Parlement onwettig. Het parlement kan dus weer vergaderen... Johnson zadelde de koningin met een onwettige handtekening op..----- ► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud