cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties

spotpen.nl :

Ga naar de inhoud

bladblazer-cartoon

Inhoud 23
2112.

Op dinsdag 22 september om 13.31 uur begon in 2020 de herfst.------- Vanuit astronomisch oogpunt gezien start de herfst als de dag en de nacht even lang duren.
De zon staat, loodrecht omhoog gezien, recht boven de evenaar.( De equinox of de dag- of nachtevening - Op 22 september 2020 was dat om 13.31 uur.).

------- De dagen worden steeds korter.

------- De herfst stopt rond 21 december (zonnewende - de kortste dag). De zon staat, loodrecht omhoog gezien, boven de zuiderkeerkring.

------- Vanuit Nederland gezien hangt de zon laag boven de horizon en zijn 'bewegingsboog' langs de hemel is korter. De zon komt ook niet meer in het oosten op, maar meer in het zuid-oosten. De zonsondergang verloopt meer in het zuid-westen.

------- De jaargetijden komen tot stand door de schuine draaistand (dag-nacht) van de aarde tijdens zijn jaarlijkse tocht om de zon -- als een steeds naar dezelfde kant schuinhangende tol--

------- In de winter is de noordkant hierdoor schuin van de zon afgericht. Aan de noordpool komt de zon zelfs een bepaalde tijd niet meer op.

------- In onze zomer is net het omgekeerde het geval. Dan wordt de zuidpool tijdelijk niet meer belicht. Het is winter aan de zuidkantvan de aarde.

------- De equinox of de dag- of nachtevening vindt ook in onze lente plaats als alles in omgekeerde 'richting' gebeurt..

------- De zuidkant van de aarde is dan steeds minder naar de zon toe gericht door zijn steeds maar voortdurende schuine tol-stand in een vaste richting. Daar wordt het dan herfst en winter.

------- 22.09.20

► Info
Terug
• copyright tekeningen • spotpen.nl •
e-mail-logo spotpen.nl
spotpen.nl : cartoons - spotprenten - karikaturen - illustraties - zoeken
Terug naar de inhoud